eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

A részvénypiacra is hatással van a Facebook-botrány

Évek óta a technológiai cégek vezették a növekedést az amerikai tőzsdén, a Facebook adatlopási botránya azonban változtathat ezen – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Fekete Beatrix hozzátette: az elmúlt napokban jelentősen esett a Facebook- és más technológiai papírok árfolyama.

A Facebook adatlopási botránya hétvégén körvonalazódott, azóta jelentősen esett a részvények árfolyama, az elmúlt két kereskedési napban 9 százalékot – tájékoztatott Fekete Beatrix. Ez azt jelenti, hogy mintegy 50 milliárd dollárral csökkent a piaci kapitalizációja. A versenytársak is szenvednek: a Google árfolyama 3 százalékot esett, a Twitter részvényei pedig 12 százalékot veszítettek értékükből – tette hozzá a szakértő.

Világszerte vizsgálódni kezdtek a szervek, az amerikai hatóságok mellett az Európai Bizottság is ellenőrzi, hogy a Facebook hogyan kezeli az adatokat, és hogyan juttatja el partnereinek. Potenciális büntetések is szóba kerültek, akár több száz millió dollárt is fizettethetnek a vállalattal. A bizonytalanság egy ideig még nyomást gyakorolhat a részvények árfolyamára – emelte ki Fekete Beatrix.

Az ügy következményeként szabályváltozásokra is van esély, melyek szintén negatívan befolyásolhatják a technológiai cégek üzletmenetét. Évek óta napirenden van az adatkezelés szigorítása, de ekkora botrányra még nem volt példa, így a szakértő szerint nem csoda, ha a befektetők érzékenyen reagálnak.

„Az elmúlt években a technológiai papírok vezették az emelkedést az amerikai tőzsdén, és most már kifejezetten drágáknak számítanak ezek a részvények, így ez igazából egy technikai jellegű korrekció is lehet” – hangsúlyozta Fekete Beatrix. „Az elemzők azt várják, hogy a bevétel- és a profitnövekedés lassul ezeknél a cégeknél” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×