INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

bitcoin

lufi

tőzsde

kína

árfolyam

kriptovaluta

Kidurranhatott a Bitcoin-lufi - vége a csodavalutának?

Kidurranhatott a Bitcoin-lufi - vége a csodavalutának?

InfoRádió

Egyes elemzők szerint kidurrant a Bitcoin-lufi, amit a kriptovaluta árfolyama is alátámaszt. A Bitcoin két hét alatt 5000 dollárról 3000-ig zuhant, több tízmilliárd dollárt veszítve így értékéből.

Elképesztő vágtát mutatott be a Bitcoin, 2016 és 2017 nyara között, 500 dollár körüli szintről 5000 dollárig száguldott egy egység a digitális pénznemből. A nagy vágta azonban az elmúlt két hétben hirtelen a végéhez ért, és a Bitcoin árfolyama látványosan zuhanni kezdett.

Ebben szerepet játszott többek között az, hogy az egyik legfontosabb piacának számító helyen, Kínában betiltották összes bitcoin tőzsdét, de több tekintélyes pénzügyi intézmény vezetője, például a JP Morgan Chase vezérigazgatója is meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg a Bitcoin kapcsán. A 99 milliárd dolláros vagyon felett diszponáló Oaktree Capital befektetési alapkezelő első embere, Howard Marks pedig egyenesen pilótajátéknak titulálta a Bitcoin rendszert - írta az mfor.hu.

Habár Kínát bizonyára zavarták az állam által ellenőrizhetetlen pénzügyi folyamatok, és a mostani pénzügyi rendszer haszonélvezői is bizonyára okkal néznek rossz szemmel a blockchain technológián alapuló, velük szemben kialakult pénzügyi struktúra, mégis tény:

  • a Bitcoin és a hozzá hasonló eszközök sokszor illegális tranzakciók lebonyolítását szolgálták.
  • Ahogy azt a kritikát is nehéz cáfolni, hogy a Bitcoin árfolyamának őrült száguldozását nem a való piaci igény, sokkal inkább a vérszemet kapó spekulánsok táplálták.

A kriptoeszközök értékvesztése pedig egyelőre éppen olyan féktelen, amilyen az emelkedésük volt: a napokban mind a Bitcoin, mind a második legnépszerűbb digitális pénz, az Ethereum több tízmilliárdot veszített összesített értékéből.

  • A Bitcoin például csütörtök-pénteken 24 százalékot esett,
  • az Ethereum pedig 27-et.

A zuhanás ellenére a kriptopénzek tulajdonosai még így is nyerségben lehetnek (akár 300 százalékosban is!), ha az év elején vásároltak.

Ezzel együtt azonban a mostani zuhanás után sok spekulatív pozíció eltűnhet ezekből az eszközökből, így rövid távon nem lenne meglepő további árcsökkenésük sem a szakértők szerint.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018