eur:
389.13
usd:
362.33
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Robin Hood-adó: Az MSZP szerint nemzetietlenül viselkedik a MOL

Felháborítónak és nemzetietlennek tartja a szocialista Szanyi Tibor, hogy a MOL rossz és rövidlátó parlamenti döntésnek nevezte az úgynevezett Robin Hood-adót. Erről az országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. A Fidesz közölte: az igazi megoldást nem a Robin Hood-adó, hanem a távhő áfájának csökkentése jelentette volna.

A pénzügyi válság miatt meghozott intézkedések 300-400 milliárd forintot tesznek ki, 2008-ban pontosan ennyi az olajtársaságnak csak a profitja - közölte az MSZP-frakció távhő eseti munkacsoportjának vezetője.

Ha a cég éveken át képes volt százmilliárdokban mérhető kedvezményekre szert tenni azzal a jelszóval, hogy a MOL sikere Magyarország sikere, akkor Magyarország most azt mondja, hogy a MOL sikeréből az emberek részesedni akarnak - fogalmazott a politikus.

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek; az ebből származó forrást a távhő-használók támogatására fordítják.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a döntéssel kapcsolatban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem tartja jó üzenetnek az új adónem bevezetését, mert az fenyegetően hat a mostani és majdani befektetőkre, és indokolatlanul versenyhátrányba hozza a hazai cégeket regionális vetélytársaikhoz képest.

László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, hogy a kormány gázár- és távhődíjemelései rendkívül nehéz helyzetbe hozták a családokat.

Mint írta, a panellakásokban élő családok terheit érdemben kellene csökkenteni, "erre azonban a Robin Hood-adó több szempontból is alkalmatlan". Ez az adó ugyanis - mint folytatta - a rezsiköltségek további emelését, így a villanyár emelkedését is maga után vonja.

Az igazi megoldást a távhő áfájának csökkentése jelentette volna, amellyel havonta 4.000 forintot spórolhattak volna meg a családok - írta László Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×