eur:
388.39
usd:
360.74
bux:
68657
2024. május 7. kedd Gizella

A monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot

A monetáris tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot szerdai rendkívüli ülésén. A kamatemelés szerdán 11 órától hatályos. A szakértő szerint a cél egyértelműen a forint védelme volt.

A közlemény szerint a testület rendkívüli ülésén a pénzpiaci folyamatok áttekintése döntött a jegybanki alapkamat 11,5 százalékra való emeléséről. Ezzel egyidejűleg a tanács az irányadó eszköz kamatszintje körüli +/-50 bázispontra mérsékelte az egynapos jegybanki hitel és betét kamata által meghatározott kamatfolyosó szélességét, vagyis az egynapos betét kamata 11,0 százalék, a fedezett hitelé 12,0 százalék szerdán 11.00 órától.

300 bázispontos emelést utoljára 2003 őszén hajtott végre a monetáris tanács, amikor erős spekulációs támadás indult a forint ellen. A párhuzam kísérteties - mondta a döntésről az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Madár István emlékeztetett arra, hogy a döntés után öt perccel máris 275 forint / euróra erősödött a magyar valuta a korábbi 280 körüli értékről. (Ez a hatás csak ideiglenesnek bizonyult, egy órával később ismét 279 forintot kértek egy euróért.)

A magasabb kamatszint miatt drágul majd a spekuláció finanszírozása, ami akár ki is "rázhatja" a piacról az ilyen ügyleteket - tette hozzá a szakértő.

A monetáris tanács hétfői rendes ülésén még változatlanul - 8,5 százalékon - hagyta az alapkamatot. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: akkor nem is volt más javaslat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×