eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincs közeledés, a munkaadók nem emelnék a minimálbért

A minimálbérek jelenlegi 69 ezer 500 forintos szinten tartását javasolja a munkaadói oldal a jövő évi bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Dávid Ferenc, az oldal szóvivője elmondta: ezt az ajánlatot a jelenlegi nemzetközi helyzet indokolja, ám a jövő év második felében, amennyiben enyhül a válság, akkor a munkaadók hajlandóak a visszamenőleges béremelésre.

A munkavállalói oldal 80 ezer forintos minimálbért lát elfogadhatónak jövőre, ezzel szemben a munkaadó oldal még az inflációnak megfelelő összeggel sem emelné a legkevesebb jövedelem összegét.

A Pénzügyminisztérium ajánlása valahol a kettő között van, ők 72.400 forintos minimálbért javasolnak jövőre.

Dávid Ferenc, a munkaadók szóvivője az InfoRádióban elmondta: a pénzügyminiszter pénteki beszámolója szerint nehéz év vár jövőre a magyar gazdaságra. Szűkülnek az exportlehetőségek, valamint a hitelpiac is.

Mivel a jelenlegi válságban a munkaadók elfogadják, hogy nincs lehetőség az ígért adó- és járulékcsökkentésre, tudomásul kell venni, hogy korábban tervezett megtakarításoktól esnek el jövőre.

Ilyen viszonyok között a munkaadók nem tudnak ígéretet tenni a minimálbér emelésére - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

Nem bíznak bennük

A munkavállalók nem fogadják el a minimálbérek szinten tartásáról szóló munkaadói javaslatot - mondta el az oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács sülését követően.

Borsik János hozzátette: nem bíznak meg a munkaadókban, épp ezért azt sem fogadják el, hogy 2009 első félévét követően a nemzetközi helyzet ismeretében visszamenőleg döntsenek a bérek megemeléséről.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×