eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb megrázkódtatás fenyegeti a pénzpiacokat

Nem érvényes többé a Hypo Real Estate megmentésére kidolgozott 35 milliárd eurós segélycsomag, mert több pénzintézet kiszállt a tervből - jelentette be Frankfurtban a súlyos likviditási gondokkal küzdő jelzálogintézet szóvivője. A bankok lépését az váltotta ki, hogy a Hypo Real Estate-nek az év végéig legalább 50 milliárd euróra lenne szüksége.

Berlinben a pénzügyminiszter a vezető német bankok, valamint a tőzsdei felügyelet megbízottjaival vasárnap válságülést tart, miután a Hypo Real Estate megmentését célzó segélycsomagból kiszálltak a magánbankok.

Németországban új tervet dolgoz ki a kormány a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate jelzáloghitel-intézet megmentésére. Ezt Angela Merkel kancellár jelentette be délután, de részleteket sem ő, sem Peer Steinbrück pénzügyminiszter nem közölt.

A német pénzügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta:egyelőre össze akarják gyűjteni a bajba jutott jelzáloghitel-intézetre vonatkozó valamennyi adatot, és csak ezután hoznak döntést. Nem titkolta azonban azt sem, hogy a nemzetközi tőzsdét az amerikai Lehman Brothers cég összeomlását követő válsághoz hasonló újabb pénzügyi földrengés fenyegeti, ha magára hagyják a Hypo Real Estate-t.

Közben az ír kormány részéről némi biztatás ígérkezik, ugyanis Dublinban is foglalkoznak a tavaly óta a Hypo Real Estate tulajdonát képező ír Depta banknak nyújtandó esetleges segélycsomaggal - utóbbi válsága juttatta a tönk szélére az egyik legnagyobb német pénzintézetet.

A Welt Am Sonntag című újság a vezető német pénzintézet, a Deutsche Bank értesüléseit idézve azt jelentette, hogy a Hypo Real Estate-nek az év végéig legalább 50 milliárd eurós segélycsomagra lenne szüksége.

Múlt héten a kormány ösztönzésére a költségvetésből és magánbankok együttműködésével 35 milliárd eurós támogatást dolgoztak ki a Hypo Real Estate számára. Az összeg megközelíti Németország jövő évi költségvetésének 5 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×