eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Király Júlia: a pénzügyi rendszer stabilitása nélkül nincs gazdasági stabilitás

Szükséges a pénzügyi kultúra fejlesztése, amely hozzájárul a pénzügyi stabilitáshoz is, és segíthet abban, hogy a jövőben egy a mostanihoz hasonló pénzügyi válság kisebb erejű legyen - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a tudatos pénzügyekért rendezett konferencián. Király Júlia szerint a mostani helyzetben az MN, illetve a többi szabályozó hatóság feladata a bankszektor állandó figyelése, és ha szükséges, akkor az azonnali reakció a piaci folyamatokra.

Az amerikai kormánynak be kellett avatkoznia a pénzügyi válságba az ismert 700 milliárd dolláros csomaggal, hiszen a pénzügyi rendszer stabilitása alapja a gazdasági stabilitásnak, az Európai Unióban ugyanakkor nem indokolt hasonló akció - hangsúlyozta Király Júlia a tudatos pénzügyekért rendezett konferencia alkalmából tartott tájékoztatón.

"Ha világban vihar van, annak oldalszele Magyarországot is érinti, ami a finanszírozási költségek növekedésében és a magasabb kockázati felárban jelenik meg" - fogalmazott, hozzátéve: a válság megnehezítette a magyar pénzügyi rendszer működését, de nem lehetetlenítette el.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank ott áll a magyar bankrendszer mögött, ahogy azt teszi valamennyi Európai Uniós kormány és központi bank - magyarázta Felcsuti Péter. A Magyar Bankszövetség elnökének véleménye szerint a "magyar bankrendszer könyveiben nincsenek jelen a mérgezett eszközök".

A jegybank alelnöke és a bankszövetség elnöke is a bankszektor és a piacok állandó figyelésére, a mindennapos, vagy még gyakoribb monitoring tevékenység szükségességére hívta fel a figyelmet.

A válság arra is rámutat, hogy nem szabad leragadni a napi feladatoknál, az elemzések után meg kell kezdeni a szabályozás hosszabb távú átalakítását - hangsúlyozta Király Júlia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×