eur:
390.54
usd:
364.97
bux:
68211.51
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány-beszámoló: az elemzők a valódi reformokat hiányolják

Az egyensúlyjavító lépéseket időben megtette a kormány, a reformok javarészéhez azonban hozzá sem kezdett - mondták el azok a banki elemzők, akiket a második Gyurcsány-kabinet első félévéről szóló, vasárnap megjelent beszámoló kapcsán kérdezett a távirati iroda.

Ez eddig csak tűzoltás

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a megszorító csomagra szükség volt, az azonban ebben a formában leginkább a tűzoltáshoz hasonlítható.

A kormány elsődleges feladata a magas államháztartási hiány leszorítása volt. Az ehhez szükséges bevételnövelő lépéseket megtette a kabinet, a kiadási oldalon azonban csak rövid távú intézkedéseket hozott - mondta, utalva a gázár-támogatás átalakítására.

Az elemző igazi reformnak nevezte az egészségügyben megkezdett változtatásokat, különösen a tb-járulék megfizetéséhez kötött szolgáltatás bevezetését.

Maastricht még messzebb

Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője is egyetértett azzal, hogy a kormány megtette a lépéseket a pénzügyi kényszerhelyzet enyhítése érdekében. Ezek az egyensúly gyors javulását eredményezhetik ugyan, de visszalépést jelentenek a növekedésben és a versenyképességben - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet az adó- és ártámogatás inflációt növelő hatására, ami még jobban eltávolítja az országot a maastrichti kritériumok teljesítésétől.

A rövid távú fiskális célok mellett vannak ugyan előremutató szándékok, ám az egészségügy kivételével ezek inkább javítgatásoknak tekinthetők, mintsem reformnak - fűzte hozzá Vojnits Tamás.

Bátortalan reformok rossz kommunikációja

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a kiadások lefaragásához a kormány óvatosan, bátortalanul fogott hozzá, ezért a reformok lassúak. Különösen nagy problémának nevezte az elemző a megszorító csomag rossz kommunikációját.

Vannak kísérletek, de az egészségügyet leszámítva nem látható egyértelműen a jövő - fogalmazott az elemző.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×