eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A megmérgezett orosz ügynök válságba sodorhatja a gazdaságot?

A Londonban megmérgezett egykori KGB-tiszt Alexandr Litvinyenko halála megingathatja a nyugati befektetők bizalmát Oroszország iránt - figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a negatív hírverés elriaszthatja az üzleti köröket.

Az Alexandr Litvinyenko halála körüli "publicitás elrettenti a beruházókat, miközben senkinek nincs bizonyítéka arra, hogy ki a felelős ezért a tragédiáért "- jelentette ki Geoffry Cromwell az Orosz - Brit Kereskedelmi Kamara elnöke.

A volt orosz ügynök meggyilkolása miatt érzett aggodalmat ráadásul felerősíti az a tény, hogy a londoni árutőzsdén olyan orosz cégek gazdagodnak meg, amelyek érdekeltségei kiszámíthatatlanok, emellett egyre többen aggasztónak vélik Putyin politikáját is.

"A nyugati üzleti körök vezetői jelenleg egy autokrata Oroszországról hallanak, ahol az ellenzéket elnyomják, és a jogrendszert felhasználva a kormányzat jövedelmező vállalkozásokra teszi rá a kezét"- jelentette ki Alex Konanygin, az Orosz Külkereskedelmi Bank - emigrációba kényszerült - egykori elnöke. "A negatív hírverés ellenére sem hiszem, hogy a Kreml változtatna politikáján"- tette hozzá.

Más elemzők nem tulajdonítanak akkora jelentőséget Litvinyenko halálának. "Nem hiszem, hogy bármilyen szentimentális megfontolás szerepet játszana üzleti kérdésekben. Az emberek nagyon pragmatikussá válnak, ha pénzről van szó - mondta Aryton Konchin az Aton Capital in Moscow elemzője.

Miközben a nyugati sajtó folyamatosan támadja a Kremlt, a moszkvai vezetés - hatalmát hangsúlyozandó - egyre keményebb kézzel bánik az országban működő nyugati cégekkel. Nemrégiben a Shell olajipari óriást vádolták környezeti károkozással, szakértők szerint azért, hogy az állami irányítás alatt álló Gazprom beleavatkozhasson a Sakhalin-2 gázügyletbe.

Vlagyimir Putyin politikáját a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is folyamatosan kritizálja. A nemzetközi szervezet szerint az orosz kormányzat az állami tulajdonban lévő vállalatokon keresztül próbálja meg befolyását kiterjeszteni a gazdaság kulcsfontosságú szektoraira, így részesülve a piaci szféra által termelt profitból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×