eur:
401.48
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália
Nyitókép: Pixabay

Szintet lép a kánikula, kiadták a vörös figyelmeztetéseket - térkép

Szerdától egyes vármegyékre már vörös figyelmeztetést tart életben a HungaroMet, csütörtökre szinte az egész ország vörösbe borul.

A várható magas napi középhőmérséklet miatt keddre még "csak" másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az ország középső és déli részeire, ám szerdától öt déli vármegyére már a legmagasabb, harmadfokú, vörös színű figyelmeztetést adta ki a HungaroMet. Ennek oka, hogy

a napi középhőmérséklet e területeken 29 Celsius-fok felett alakulhat.

(A másodfokú, narancsszínű figyelmeztetést 27 fokos napi középhpmérsékletnél, az elsőfokú citromsárgát 25 fokosnál adja ki a meteorológia.)

Emellett szerdára hat, jellemzően északnyugati vármegyére zivatar miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden már az egész országban 30 Celsius-fok fölötti értékeket lehetett mérni, nincs egy hűvös zuga sem most Magyarországnak - erről tanúskodik a HungaroMet térképe is. És még csak most kezdődik az igazi hőség...

A keddi napra vonatkozóan egyébként azt várja a HungaroMet, hogy jó eséllyel megdől a napi maximum hőmérsékleti rekord, amit jelenleg 37,9 fokkal Pécs tart számon 2011 óta. Hivatalos eredmény holnap az adatellenőrzés után várható.

A folytatás igencsak forrónak ígérkezik: csütörtökre már az ország kétharmadán 29 fok feletti napi középhőmérséklet lesz, vagyis éjszaka sem hűl le igazán a levegő. Péntekre már csak három vármegye marad majd, ahol "csak" másodfokú figyelmeztetés lesz a perzselő hőség miatt.

Vasárnap lépett életbe az országos tiszti főorvos által az ország egész területére elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás, és egészen pénteken 24 óráig tart. Tudnivalók, jó tanácsok itt.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×