eur:
394.66
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Drámai helyzet állt elő a szúnyogok miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss közleménye szerint idén drámai mértékben megnőtt a dengue-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Ez a szúnyogok által terjesztett vírusos betegség továbbra is komoly veszélyt jelent a közegészségügyre.

Az ENSZ-ügynökség adatai alapján április végére az amerikai kontinensen regisztrált dengue-esetek száma meghaladta a 7 milliót. Ezzel pedig a regisztrált esetek száma már most jelentősen meghaladta a teljes 2023-as értéket, amely 4,6 millió megbetegedés volt – idézi a Reuterst a Portfolio.

Globálisan nézve több mint 7,6 millió esetről és körülbelül 3000 halálesetről érkezett jelentés.

Észak- és Dél-Amerika 46 országa közül Brazília, Argentína és Paraguay szenved leginkább a dengue-járvány következményeitől.

Márciusban Jarbas Barbosa da Silva, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet vezetője kijelentette: „valószínűleg ez lesz az eddigi legrosszabb dengue-szezonunk”. Barbosa arra is figyelmeztetett, hogy még ha széles körben elérhetővé válna egy hatékony védőoltás, az sem lenne képes azonnal megfékezni a jelenlegi járványt.

A WHO hangsúlyozta, bár jelenleg nincs gyors megoldás a járvány megfékezésére, fontos szerepe van a megelőzésnek. A szúnyogirtási programok erősítése mellett elengedhetetlen az emberek tájékoztatása is arról, hogyan védekezhetnek hatékonyan a szúnyogcsípések ellen.

Jeremy Farrar, a WHO fertőzőbetegség-szakértője korábban hangsúlyozta, hogy fel kell készíteni az országokat arra, hogy meg tudjanak küzdeni a betegség terjedésével számos nagyvárosban. Farrar előrejelzése szerint a dengue-láz az eddigi helyszínekről tovább terjedhet, és az Egyesült Államok, Európa és Afrika egyes területein is járványt okozhat, amire a helyi kórházaknak fel kell készülniük. Mint megjegyezte, ezeken a területeken már korlátozott számban előfordultak dengue-lázas esetek.

A dengue-láz sok esetben nem jár tünetekkel, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik amúgy a láz, az izomgörcs és az ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek azonban csak 1 százaléka vezet halálozáshoz.

Bár létezik ellene védőoltás, nincs speciális kezelési módja. A WHO azokban a térségekben, ahol a dengue-láz komoly közegészségügyi kockázatot jelent, a 6–16 éves gyermekek beoltását ajánlja – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×