eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Selective soft focus
Nyitókép: Sergiy Trofimov Photography

Ilyen is ritkán van: ingyenes szolgáltatást kínál az autósoknak a rendőrség

December 3-ig tart a közlekedésbiztonsági akció.

Az őszi időszak jellemzője a későbbi napkelte és az egyre korábbi sötétedés, a nyárinál kedvezőtlenebb időjárási viszonyok, amelyek együtt rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit – írja a police.hu. A helyzetet nehezíti, hogy a forgalomban részt vevőknek is időre van szükségük a változó körülményekhez való alkalmazkodáshoz. Az őszi közlekedési baleseteknek gyakran az az oka, hogy a sofőrök nem az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően vezetnek.

Az elővigyázatos közlekedés mellett ebben az időszakban a sofőröknek másféle felelősségük is van: a járművük és önmaguk őszi–téli felkészítése.

Fontos többek között ellenőrizni a gumiabroncsok, az akkumulátor, a világítás, a fékek, az ablaktörlők állapotát, illetve bekészíteni a hideg évszakhoz való kellékeket, mint például a jégkaparó. Javasolt a forgalomban a nagyobb követési távolság tartása, lassabb közlekedés.

A Látni és látszani kampány során ingyenes járműátvizsgálást, illetve szemvizsgálatot kínálnak a lakosságnak, biztatva a sofőröket, hogy éljenek a lehetőséggel. Nézessék meg járművük állapotát, valamint ellenőriztessék a látásukat, ezúttal ingyenesen.

Az országos kampány célja, hogy mindenki számára világossá váljon a baleset-megelőzésben a közlekedők felelőssége: a sofőr egészségi állapota, a látása, illetve gépjárműve műszaki állapota a biztonságos közlekedés alapja. Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról a latnieslatszani.hu oldalon lehet tájékozódni, továbbá országos szerviz- és optikakereső szolgáltatás is található itt.

A rendőrség a megváltozott időjárási, látási és útviszonyok okán a forgalomban részt vevő, valamint az álló

járművek kivilágítására az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel

– írják a közleményben, és az ellenőrzésekkor tapasztalt hiányosságokkal kapcsolatban is tanácsokkal igyekeznek segíteni. De nemcsak az autósok, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét is felhívják, hogy a biztonságos közlekedéshez az is hozzá tartozik, hogy ők is időben észrevehetők legyenek. Ebben segít az ORFK-OBB hagyományos őszi akciója, a Light Friday, melyet idén november 3-án tartanak, és amely során reggel 8 és délután 2 között ingyenes láthatósági eszközöket kínálnak bicikliseknek és gyalogosoknak egyaránt.

A Látni és Látszani 2023 kampányhoz egy látványos videó is készült:

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×