eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Wikipédia/George Chernilevsky

Drága dolog lehet, ha ezeket a kerti állatokat bántja

A kiskertekben számos olyan állat él, amelyek látszólag kártékonyak, de védettek. Elpusztításuk súlyos összegbe kerülhet.

Lassan kezdődnek az őszi munkák a kiskertekben, vagy kertes házaknál, de szó lehet az utcánk füves, lombos részeiről is. Itt számos kisebb állat él, amelyek védettek, elpusztításukért komoly büntetést kell fizetni.

Az Infostarton többször foglalkoztunk a csigákkal. Nos legtöbbjük védett, például a közismert éticsiga 2000 Ft, a kerti csiga pedig 5000 forintot kóstál. A meztelen csigák közül, az elég undorító látványt nyújtó spanyol csiga azonban nem az.

A femina.hu fényképes összeállításában további kerti védett állatokra hívja fel a figyelmet.

Virágbogár

A smaragdzöld virágbogár fák kifolyó nedvén és elhalt faanyagon található meg, eszmei értéke 10 ezer forint, külsőre nagyon hasonló testvérei, a pompás virágbogár, a márványos virágbogár és a magyar virágbogár szintén védettek.

Varangy

A barna és a zöld varangy is védett állatok. Eszmei értékük 10 ezer forint. Bántani pedig már csak azért sem éri meg őket, mert sok kerti kártevőt fogyasztanak el, ezért kifejezetten hasznosak a ház körül. Kedvelik ugyanis a szúnyogot is.

Gyíkok

Mind a fürge, mind a zöld gyík 25 ezer, a homoki gyík pedig 50 ezer forintot kóstál. Kedvenc csemegéik közé tartoznak a pókok és a sáskafélék, tehát minek irtanánk őket?

Rigó

A feketerigó és az énekes rigó eszmei értéke 25 ezer forint, védettek, mint a legtöbb énekes madarunk, és kifejezetten gyakran fordulnak elő a kertekben. Bogarakat, lárvákat, szúnyogokat és gilisztákat esznek, de szívesen dézsmálják meg a gyümölcsöket is, ezért nem minden gazda rajong értük.

Fecske

Őket azért nem kedvelik, mert meglehetősen nagy szemetet hagynak maguk után, amikor építik a fészket és nevelik a kicsiket. Mi különösen kedveljük őket, mert amúgy nagyon hasznosak, a szúnyogok ugyanis a kedvenc eledelük. A füsti és a molnár fecske is védett Magyarországon, eszmei értékük 50 ezer forint, ezért nem szabad bántani se őket, se a fészküket.

Vakond

A vakond szintén védett, eszmei értéke 25 ezer forint. A túrásait sokan utálják, mi amúgy kedveljük, de ne feledjük, hogy számos kerti kártevő szerepel az étlapján.

Süni

A sün tavasszal bújik elő, és esténként gyakran hallani a kertben motozását (vagy a kutyák ugatását a motozása miatt). Éjszakai életet él, és nem tesz kárt semmiben, viszont főleg kártevőket vagy lehullott gyümölcsöket fogyaszt, így a jelenléte egy cseppet sem zavaró. Bántani őt sem szabad, 25 ezer forint az eszmei értéke. Sajnos kissé büdösek, de viseljük el őket!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×