eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Xauxa Håkan Svensson - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11200581
Nyitókép: Készítette: Xauxa Håkan Svensson - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11200581

Támadnak a csigák, egy közkedvelt ital a legnagyobb ellenségük

Mit tehetünk a kerti növényeinket megevő vagy összenyálazó csigák ellen? Ennek jártunk utána.

Bárki tapasztalhatja, akinek akár csak pár négyzetméteres kertje van, hogy egy-egy kisebb eső után előbújnak a csigák. Ha valaki veteményest is ápol, akkor a paradicsomnak könnyen annyi lehet, nyálas, nyákos bevonatot kapnak a levelei, arról már nem is beszelve, hogy valakik harapdálnak belőlük. A kérdés, hogy mit lehet tenni ellenük, hiszen csigákról van szó.

Tojást mindenki tart otthon és a héját célszerű összetörni majd a csigák által kedvelt növények köré kell szórni. Ezek a szemcsés anyagok ugyanis megakadályozzák őket a mozgásban. De akár kávézacc, fűrészpor vagy hamu is alkalmas a közlekedésük megzavarására

A másik, valóban meglepő módszer, hogy

sörrel állítunk nekik csapdát.

Egy laposabb tálkába érdemes az italból önteni, a csigák valamiért vonzódnak a sörhöz és aztán alkoholmámorban belefulladnak. A látvány nem szép, de hasznos, arra viszont ügyeljünk, hogy a védett éti csigákat ne veszélyeztessük

Megoldás még, hogy erősen illatos növényeket, mint például fokhagymát, mentát vagy rozmaringot ültetünk a féltett növények közelébe. Ezeket ugyanis utálják ezek a jellemzően házatlan csúszómászók.

A kérdés, hogy mit tehetünk, ha már felbukkantak a csigák, amelyek egyébként a manapság kedvelt kerti zöld növénytakarók között nagyon jól átvészelnek több hétnyi szárazságot is.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha összegyűjtjük őket, és természetes élőhelyükre visszük. Ehhez érdemes sötét, nedves helyet kialakítani nekik. Mondjuk egy deszkából, és egy kidobandó ruha- vagy szőnyegdarabból. Egy sarokba tesszük ezeket, majd az ide összegyűlő csigákat elvisszük a közeli erdőbe, esetleg folyó- vagy tópartra.

Akkor van baj, ha a kertünkben megjelennek

a spanyol csupaszcsigák.

Ezek invazív fajok, a 24.hu arról írt velük kapcsolatban, hogy az ilyen csigákat az amúgy ezeket megevő itthoni állatok rossz ízük és bő nyálkájuk miatt elkerülik.

A sima, házzal rendelkező csigák "csak" megeszik a friss hajtásokat, de őket az ember könnyebben megfogja és eltávolítja, bár szakemberek szerint a humuszképzésben fontos szerepük van.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×