eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Soldier army ants protecting the workers which are wandering on a self-made ant street.
Nyitókép: Getty Images/ Yannick Tylle

A csigák után támadnak a hangyák, így védekezzen ellenük

A hangyafajták másképp reagálnak az egyes vegyszerekre, ezért fontos megismerni őket.

A hangyákra sokan nem kívánt vendégként tekintenek, de hasznosak is lehetnek. Más növényekhez és állatokhoz is szervesen kapcsolódnak, legyen szó boly elleni támadásról – mivel táplálékként vadásznak rájuk – vagy arról, hogy bolyon belül haszonállatokat tartanak.

A hellovidék.hu-nak nyilatkozó Kósa Dániel kertészmérnök szerint a hangyák jelenléte a kerti növényen jelezheti azt is, hogy elszaporodtak a levél- vagy pajzstetvek a kertben. Ennek oka, hogy a tetvek a hangyák számára rendkívül hasznosak, mivel a hangyák a levéltetveket védelmezik a rájuk leselkedő veszélyektől, valamint potrohuk váladékától rendszeresen megszabadítják őket. Ez a váladék a mézharmat, mely a hangyák fontos tápláléka, ugyanis gazdag cukrokban és tápanyagokban.

A leggyakoribb gondot okozó hangyafélék:

  • A fekete hangya gyakori vendég a lakásban, főleg édességet keresve, de a kertekben is gyakran találkozhatunk velük.
  • A fáraóhangya mindössze 2 mm nagyságú fajta borostyánszínű, mindenevő, de főleg a fehérjedús táplálékot részesítik előnyben. Könnyen hoznak létre kolóniát fafelületek rejtekében, falakban, de még szemetesedényekben is. Betegséget is terjesztenek, mert könnyen megtelepülnek testükön a baktériumok, vírusok.
  • A lóhangya nagyobb termetűre, 6-10 mm hosszúságúra nő meg. A kiirtása a boly megtalálásától függ, de a királynő elpusztítása elengedhetetlen. Fontos, hogy speciálisan erre a hangyára való hangyairtó szert szerezzünk be, különben a boly arrébb költözik és még több kárt okoz a házban.

Kósa Dániel kiemelte, a talajlakó hangyafajták nagy hatással vannak a környezetükre, előnyük, hogy részt vesznek a tápanyagkörforgásban, járataik lazítják, szellőztetik a talajt. A felszínen összegyűjtik a növényi és állati maradványokat és tisztítják a talajt. Igazán nagy bosszúságot akkor tudnak okozni, amikor nagy számban jelennek meg, több kolónia is van udvarunkban.

Amitől a hangyák menekülnek

A szakember szerint a hangyák nem szeretik a laza, nedves, művelt talajokat, emellett léteznek olyan növények, melyek irritálják őket. Ilyen a levendula, a kakukkfű és a zsálya, amik ültetésével, valamint a fahéj és kávézacc bevetésével is távol tarthatjuk őket. Csalit is készíthetünk, melybe finomlisztet, sütőport tehetünk, ezeket ugyanis nem tudják megemészteni.

Vegyszeresen is irthatjuk őket, a gazdaboltokban széles spektrumból válogathatunk. Ehhez azonban érdemes megismerni a hangya fajtát, illetve hogy az állat milyen hatóanyagú vegyszerre érzékeny. Léteznek olyan bioaktív vegyületek, amelyek benti és kültéri használatra is egyaránt megfelelnek, nem szennyezik a lakást és nem veszélyesek háziállatainknak sem.

Amivel nem szabad hangyát irtani

A bórax és a petróleum súlyos egészségkárosító hatásuk miatt nem alkalmasak hangyairtásra, ráadásul vese- és májelégtelenséget okozhatnak, nagyobb dózisban halálos mérgezést okozhatnak. Ha több módszert is kipróbáltunk, de nem megy a hangyairtás, érdemes szakembert hívni. Ha elmúlt a hangyavész, továbbra is oda kell figyelni a háztartásunkra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×