eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Young woman with painful menstruation resting in bed
Nyitókép: Getty Images/ martin-dm

Menstruációs szabadnapot vezetett be egy magyar egyetem

Egyes vállalatoknál már szabadságra mehetnek azok a nők, akik a menstruációs görcsök miatt nehezebben dolgoznak. Bebizonyították, hogy az intézkedés az elvégzett munka minőségét javítja, és csökkenti a stigmatizációt.

A menstruációs görcsöket és az ezzel járó nehézségeket mostantól enyhítő körülményként kezeli az International Business School, és indokolja a megengedett hiányzási kvóta feletti igazolt hiányzást – írja az ibs.hu.

Az ilyen kéréseket a továbbiakban nem utasítják el "kisebb betegségként", és orvosi igazolásra sincs szükség.

A világban nagy múltra tekintenek vissza a különböző embercsoportok közötti különbségek proaktív kompenzálása. A XX. század elején a Szovjetunió, majd a különböző ázsiai országok, legutóbb Zambia és Spanyolország vezettek be olyan törvényeket, amelyek lehetővé teszik a munkaszünet lehetőségét a menstruációs fájdalmak miatt.

Az üzleti világban számos vállalat elismerte, hogy az ilyen döntések javíthatják az elvégzett munka mennyiségét és minőségét.

Itthon a Sigma Technologies Magyarország cégnél, és pár önkormányzatnál is elérhető a menstruációs szabadság. A termelékenységen felül kimutatták, hogy az effajta kezdeményezések csökkentik a stigmatizációt, és hozzájárulnak a szervezeti kultúra jóléti és egészségügyi kérdések megteremtéséhez.

Az International Business School-ban a hallgatók menstruációs szabadságának biztosítása először a diákönkörmányzatnál merült fel. A lépéssel az IBS a felsőoktatási intézmények között az elsők között van jelenleg a világon, amely a menstruációt enyhítő körülményként kezeli hiányzások esetén. Az intézkedéssel remélik, segítséget adnak az érintetteknek, és felhívják a figyelmüket a menstruációs fájdalom okaival foglalkozó Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítványra.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×