eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A soltvadkerti régi malom viharban leszakadt teteje 2020. augusztus 4-én. Az orkán erejű széltől a tetővel együtt leszakadt a nagyfeszültségű felsővezeték is, így a város egy része áram nélkül maradt.
Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Bitang erejű széllökésekkel és özönvízszerű esőzéssel csapott le a vihar, de még nincs vége

Száz kilométer/órásnál erősebb széllökést és több mint száz milliméternyi csapadékot is regisztráltak a keddi zivataros időben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

„Esemény- és csapadékdús” volt a keddi nap – fogalmaztak, hozzátéve, hogy már délelőtt elrobogott keleten néhány zivatar. Délután Horvátország felől egy kifejlett szupercella érte el Baranya megyét, majd folytatta útját északkelet felé, maga előtt további heves zivatarokat gerjesztve. Este északkeletre helyeződött át az aktivitás.

Kiadós csapadékmennyiség gyűlt össze, Balatonakaliból például

118,5 milliméterről érkezett jelentés,

de a Pécs-Salgótarján vonal széles sávjában 50 millimétert meghaladó csapadékösszegeket regisztráltak.

A heves zivatarokat néhol viharos, erősen viharos széllökések is kísérték, ez inkább este volt jellemző. A debreceni repülőtérnél

103,7 kilométer/órás széllökést is regisztráltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai veszélyjelzésében azt írta: legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához. Legtovább (akár csütörtök délelőttig) a délnyugati tájakon fordulhat elő villámlás.

Soltvadkert, 2020. augusztus 4.
Gépjárművek közlekednek heves záporban Soltvadkerten 2020. augusztus 4-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következő napra nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú, míg Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés.
MTI/Ujvári Sándor
Soltvadkert, 2020. augusztus 4. Gépjárművek közlekednek heves záporban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) erre és a következő napra nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. MTI/Ujvári Sándor

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 milliméter között rövid idő alatt, délnyugaton akár 40-50 milliméter fölötti mennyiség is eshet), de átmeneti (60-80 kilométer/órás) szélroham és jégeső is előfordulhat.

Szerdára felhőszakadás veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetéseket

A nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye területén. Szintén a felhőszakadás veszélye miatt van elsőfokú figyelmeztetés érvényben Békés és Zala megyében.

A zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: szerdán a zivatarokat egyre inkább felhőszakadás kíséri (jellemzően 20-40 milliméter között eshet rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 milliméternél is több); átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×