INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

duna-dráva nemzeti park

rétisas

róka

mérgezés

Rétisas (Haliaeetus albicilla) a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2015. február 16-án.

Mérgezhetik a vadakat, rétisas és más védett madarak pusztulnak az országban - drámai fotók

Infostart

Róka, szarka és barna rétihéja is van az áldozatok között. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a rendőrséghez fordult a történtek miatt. A Hortobágyon, Polgáron a halastóban és környékén tucatjával hevernek védett, első sorban hallal táplálkozó madarak tetemei.

Újabb elpusztult rétisas Tolnában - ezzel a címmel tette közzé bejegyezését közösségi oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, április 22-én az esti órákban telefonon értesítették az intézmény természetvédelmi őrét, hogy

Bölcske határában egy elhullott rétisas tetemét találtak meg kirándulók.

Másnap a környező bokros, gyepes területeket átvizsgálva a rétisason kívül a méregkereső kutya további tetemeket talált. Egy barna rétihéja, két róka, hat szarka és 7 db, feltehetően csalinak használt tyúktojás darabjait gyűjtötték össze a helyszínelést követően a kollégák.

Mindegyik állaton látható volt a mérgezés tünete, a madaraknál a görcsbe rándult ujjak, a rókáknál az összehúzott testtartás.

Az állatok pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet egyértelműen biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé.

Közben a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány egy természetfotós bejelentése és képei alapján, szintén a közösségi oldalán számol be arról, hogy Polgáron a halastóban és környékén tucatjával találhatóak hal- és madártetemek.

Szürke- és vörös gémek, kócsagok, sirályok, és még számtalan védett, első sorban hallal táplálkozó madarak.

Most mérik fel a helyzet súlyosságát, de a látvány önmagáért eszél, a természetben okozott kár felbecsülhetetlen.Biztosat még nem tudnak, várják a laboreredményeket,de elképzelhető, hogy mérgező anyag került a vízbe.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018