INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

e-személyi

mobilapplikáció

személyi igazolvány

informatika

Új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványok az első új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Újabb fejlesztések az e-személyinél, jön a mobilalkalmazás

Infostart

Tavaly elkészült és publikálás alatt áll az eSzemélyiM applikáció, amely az e-személyi elektronikus azonosítási funkciójának elérését biztosítja majd azoknak, akik NFC-olvasóval és -funkciókkal ellátott mobileszközzel rendelkeznek.

A február 28-i adatok szerint mág mindig csak 4 millió 185 ezer elektronikus személyi igazolványt igényeltek a polgárok, és 5 millió 396 ezer fő rendelkezik a régi személyazonosító igazolványok valamelyikével.

A legtöbben továbbra is csak vizuális azonosításra használják az e-személyit, a kiegészítő funkciók közül a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámok tárolása a legnépszerűbb

- írja a Világgazdaság a Belügyminisztériumra hivatkozva.

A lap arról is beszámol, hogy tavaly elkészült és publikálás alatt áll az eSzemélyiM mobilalkalmazás, amely az e-személyi elektronikus azonosítási funkciójának elérését biztosítja majd azoknak a felhasználóknak, akik NFC-olvasóval és -funkciókkal ellátott mobileszközzel rendelkeznek.

Emellett további informatikai fejlesztések is lesznek, köztük az okmány csipjének és operációs rendszerének megújítása, és bővülhet az igazolványhoz kötődő szolgáltatások köre. A tervek között szerepel:

  • az elektronikus aláírás továbbfejlesztése, használatának egyszerűbbé tétele,
  • a lakcím és személyi azonosító rögzítése az e-személyi tárolóelemén,
  • az okmány közösségi közlekedési funkció­jának továbbfejlesztése,
  • a mobiltelefonok használata részbeni kártyaolvasóként.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018