eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tokaj, a mérgezésből felgyógyult parlagi sas, amelyet műholdas jeladóval szereltek fel, mielőtt szabadon engedték Szabadkígyós határában 2014. december 17-én. A madarat korábban meggyűrűzték a kutatók, így tudni lehet, hogy tavaly Tokaj térségében kelt ki a tojásból, ezért kapta a Tokaj nevet.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Fontos adatokkal szolgált a sasleltár

Évente 4-5 párral nőhet stabilan az állomány Somogy megyében.

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg a nemzeti parkokkal és a természetvédelmi szervezetekkel közösen a Magyarországon telelő sasok éves számlálását a madártani egyesület. A megyék között Somogyban van a réti sasok legnagyobb állandó állománya - írta a Sonline.hu. 2018-ban 66 ismert költőpár volt, vagyus négy párral emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A fiatal sasok kóborolnak, és 5-6 éves korukra érik el az ivarérettséget. Amikor ivaréretté válnak, párba állnak és megkezdik a költést. A Dráva mellett és Belső-Somogyban a halastavaknál a leggyakoribb az előfordulásuk.

"Tudtuk, hogy az állomány növekedése meg fog állni, és valóban lassult, mert telítődik az élőhely – mondta Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője. – A költési sikeresség sok tényezőtől függ. A megye egyes részei sűrűn lakottak már a réti sassal, ezért ott kevesebb a táplálék. Ezek a ragadozó madarak erősen őrzik a territóriumukat, zaklatják egymást. A hímek között az is előfordul, hogy ilyenkor elpusztul egy-egy madár."

Tavaly Somogyban 29 sikeres költésből 36 fióka született. Általában egy évben 50-60 fióka repül ki, tavaly tehát alacsonyabb lett ez a szám, de az állomány így is nő. A fiókáknak a fele az első télen elhullik az éhezéstől, vagy villanyvezetéknek repül, a 36 egyedből 10-15 éri meg az ivarérett kort. Így 4-5 párral nőhet stabilan az állomány. A kirepült párok az ország más területein igyekeznek területet foglalni, ahol ritkábbak a réti sasok.

A réti sasok már február közepétől költenek, s tojásrakás idején a legérzékenyebbek. A fákon nincs lomb, a madarak messzire ellátnak és reagálnak a mozgásra. Ha elhagyják a fészket, a fagyos reggeleken a tojás kihűlhet. Az erdőjáróknak óvatosnak kell lenniük.

Horváth Zoltán hozzátette: az erdőgazdálkodókkal jó kapcsolatot építettek ki, a fészkek körül emberi tevékenységet egyeztetik, néha korlátozzák is. Februárban az agancsgyűjtők zavarják a leginkább a sasokat, mert a vizes élőhelyeken a sas és a gímszarvas is jól érzi magát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×