INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

sas

somogy megye

duna-dráva nemzeti park

Tokaj, a mérgezésből felgyógyult parlagi sas, amelyet műholdas jeladóval szereltek fel, mielőtt szabadon engedték Szabadkígyós határában 2014. december 17-én. A madarat korábban meggyűrűzték a kutatók, így tudni lehet, hogy tavaly Tokaj térségében kelt ki a tojásból, ezért kapta a Tokaj nevet.

Fontos adatokkal szolgált a sasleltár

Infostart

Évente 4-5 párral nőhet stabilan az állomány Somogy megyében.

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg a nemzeti parkokkal és a természetvédelmi szervezetekkel közösen a Magyarországon telelő sasok éves számlálását a madártani egyesület. A megyék között Somogyban van a réti sasok legnagyobb állandó állománya - írta a Sonline.hu. 2018-ban 66 ismert költőpár volt, vagyus négy párral emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A fiatal sasok kóborolnak, és 5-6 éves korukra érik el az ivarérettséget. Amikor ivaréretté válnak, párba állnak és megkezdik a költést. A Dráva mellett és Belső-Somogyban a halastavaknál a leggyakoribb az előfordulásuk.

"Tudtuk, hogy az állomány növekedése meg fog állni, és valóban lassult, mert telítődik az élőhely – mondta Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője. – A költési sikeresség sok tényezőtől függ. A megye egyes részei sűrűn lakottak már a réti sassal, ezért ott kevesebb a táplálék. Ezek a ragadozó madarak erősen őrzik a territóriumukat, zaklatják egymást. A hímek között az is előfordul, hogy ilyenkor elpusztul egy-egy madár."

Tavaly Somogyban 29 sikeres költésből 36 fióka született. Általában egy évben 50-60 fióka repül ki, tavaly tehát alacsonyabb lett ez a szám, de az állomány így is nő. A fiókáknak a fele az első télen elhullik az éhezéstől, vagy villanyvezetéknek repül, a 36 egyedből 10-15 éri meg az ivarérett kort. Így 4-5 párral nőhet stabilan az állomány. A kirepült párok az ország más területein igyekeznek területet foglalni, ahol ritkábbak a réti sasok.

A réti sasok már február közepétől költenek, s tojásrakás idején a legérzékenyebbek. A fákon nincs lomb, a madarak messzire ellátnak és reagálnak a mozgásra. Ha elhagyják a fészket, a fagyos reggeleken a tojás kihűlhet. Az erdőjáróknak óvatosnak kell lenniük.

Horváth Zoltán hozzátette: az erdőgazdálkodókkal jó kapcsolatot építettek ki, a fészkek körül emberi tevékenységet egyeztetik, néha korlátozzák is. Februárban az agancsgyűjtők zavarják a leginkább a sasokat, mert a vizes élőhelyeken a sas és a gímszarvas is jól érzi magát.

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018