eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyelvek Európai Napja - nagyon le vagyunk maradva

Ma van a Nyelvek Európai Napja. Ebből az alkalomból Európa-szerte a nyelveket és a nyelvtanulást népszerűsítő programokat tartanak. A magyarok háromnegyede nem beszél egy idegen nyelvet sem, miközben az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint egyharmada az anyanyelvén kívül angolul is beszél.

Ma az Európa Tanács 48 tagállamában nyolcadik alkalommal ünneplik a Nyelvek Európai Napját. Az esemény az Európa Tanács kezdeményezésére indult el a Nyelvek Európai Évének 2001-es sikere után azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egész életen át tartó nyelvtanulás fontosságára, az iskolai nyelvtanulás jelentőségére, illetve azért, hogy minden európai nyelv iránt tiszteletet ébresszen, beleértve a kisebbségek által, valamint a csak az egyes régiókban beszélt nyelveket is.

A közelmúltban más földrészek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. 2005-ben az Egyesült Államokban, 2006-ban Afrikában szerveztek a nyelvekhez kapcsolódó tematikus évet.

Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyílt nappal várja a nyelvek iránt érdeklődőket, a Balassi Intézet szervezésében pedig öt kortárs magyar szerző idegennyelvű kötetét mutatják be az Írók Boltjában.

Európában is számos helyen lesznek magyar programok: a Nyelvek Európai Napjára a brüsszeli, a helsinki, a moszkvai, a prágai, a stuttgarti és a tallinni magyar kulturális intézet is különleges eseményekkel készül.

A magyarok háromnegyede nem beszél egy idegen nyelvet sem, miközben az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint egyharmada az anyanyelvén kívül angolul is beszél - ez derült ki az Unió számára készült legutóbbi felmérésből.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: az uniós adatoknál a valóság rosszabb képet mutat Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×