eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem lehet előre kiszűrni az iskolai ámokfutókat - videóval

Tíz társát lőtte le egy fiatalember Finnországban egy szakiskolában, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Az InfoRádió által megkérdezett agressziókutató szerint az ilyen cselekedet hátterében zavart személyiség áll, ám ez csak a szakemberek számára látható előre. Münnich Iván úgy véli: napjaink globalizált világában, ahol szabadon áramlik az információ, bárki bárhol találhat magának mintát egy ilyen cselekedet elkövetésére.

Lövöldözés tört ki kedden egy finnországi iskolában. A bűncselekmény az ország északnyugati részén, Kauhajoki városában történt. A lövöldöző az iskola 18, más források szerint 20 éves diákja. Hírügynökségi jelentések szerint az ámokfutásnak tíz halálos áldozata van. Az elkövető végül magát is fejbelőtte, de nem halt meg, így kórházba szállították.


Az InfoRádió Münnich Iván agressziókutatót kérdezte meg az eset kapcsán. Õ elmondta, feltételezhetjük, hogy az ámokfutó személyisége zavart. És nem kerülhetjük meg azt a kérdést sem, hogy van-e valamilyen minta az életében. Mamár, amikor korlátlanul áramlanak a hírek, könnyen szimpatikussá válhatnak például a amerikai iskolai ámokfutások elkövetői az arra érzékenyek számára - figyelmeztetett a szakértő.

Mint mondta, ha voltak is bármilyen előjelei az ámokfutásnak, ezeket csakis utólag tudjuk megállapítani. Hogy ezeket észrevegyük időben, ahhoz viszont tudományos intézményhálózatra lenne szükség. Hogy az esetlegesen érzékelt, zavart személyiségre utaló jelekre azonnal reagáljanak, az nem várható el a tanároktól, különösen egy kisvárosban nem.

Ugyanakkor nem szükséges, hogy az elkövető depressziós legyen - fűzte hozzá mindehhez Münnich Iván. Sőt, az öngyilkosság sem természetes velejárója az ilyen gyilkosságsorozatnak. Amikor viszont rájön az illető, hogy mit tett, akkor felmerülhet benne, hogy magával is végez, és gyakran ez meg is történik.

Itthon ugyan még nem történt hasonló, de a globalizáció miatt mindenki mindenről informálódik, így nem zárható ki, hogy egyszer itthon is bekövetkezik hasonló - figyelmeztetett Münnich Iván.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×