eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még öt hétig tart az allergiaszezon

Bár a nedves idővel csökkent a levegő pollentartalma, még nem lélegezhetnek fel az allergiások. Nékám Kristóf allergológus elmondta: néhány napsütéses nap után újra felerősödhetnek az allergiás tünetek. A pollenallergia szezonja október végéig tart.

A pollenkoncentráció valóban kisebb ilyenkor, amikor kicsit hűvösebb van és magasabb a páratartalom - jelentette ki Nékám Kristóf allergológus válaszul az InfoRádió kérdésére. Ennek oka, hogy a pollen nehezebben száll föl, mivel a reggeli órákban nem párolog el belőle olyan gyorsan a nedvesség. Esős napokat követően tehát könnyebb a helyzete a légúti allergiásoknak - emlékeztetett az allergológus.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy még öt hétig, azaz október végéig el fog tartani az allergiaszezon. Ha most jön pár melegebb nap, várhatjuk, hogy olyan magas lesz a pollenkoncentráció, hogy megint előbukkannak a tünetek - fűzte hozzá Nékám Kristóf.

Megjegyzte: hiába alacsonyabb egyes napokon a pollenkoncentráció, az allergiás folyamat nem áll le egyik napról a másikra. Azaz az allergiások szervezetében az a gyulladás, amely a tüneteket kiváltja, továbbra is "magas fordulatszámon pörög", ami erős tünetekhez vezet.

Nékám Kristóf megnyugtatólag elmondta: új pollenre nem kell számítanunk, bár a Balkán felől nálunk is megjelent lézium pollene hasonló a parlagfűéhez. Így szerinte a következő években biztos szembe kell néznünk új kihívásokkal. A hideg megjelenésével pedig a gombaspórára érzékenyek tünetei erősödhetnek - jelentette ki az allergológus.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×