eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A gyermekek ötöde szenved gerincproblémától

Az iskoláskorúak jelentős részénél tapasztalható a gerincet veszélyeztető tartáshiba, 15-20 százalékuknál gerincferdülés jelentkezik, és 10-12 százalék azon gyermek aránya, akiknek fűzőt is viselniük kell, hogy felnőtt korukra elkerüljék a komoly gerincműtétet - számolt be a tapasztalatokról 3 ezer gyermek vizsgálata után a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. Marschalkó Péter hozzátette: szombaton a Heim Pál Gyermekkórház egész napos sportrendezvényt szervez a gerincbeteg gyermekeknek.

A gyerekek jelentős részének van tartásproblémája - összegezte 3 ezer gyermek szűrővizsgálatának eredményét az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

Marschalkó Péter kiemelte: a gyerekek 15-20 százalékának van gerincferdülése, de ezek között vannak olyanok, akiknél a betegség végtaghossz-különbségre vezethető vissza, ami egy egyszerű cipőmagasítással rendezhető. A gyerekek 10-12 százalékánál kell foglalkozni a gerincferdüléssel, és nekik fűzőt kell viselniük - tette hozzá.

A gerinc fejlődésének időszakában a normális terhelés egyenesítő hatású lenne, de a gyerekek sokat ülnek, nem használják az izomzatot - közölte a főorvos. Hozzátette: a táplálkozás és a nem megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitel is felelős lehet a gerincferdülésért.

A fűzővel a gerincferdülés kis és közepes fajtája is gyógyítható, így elkerülhető az operáció, míg a jelentősebb görbületnél már felmerül, hogy feltáró műtéttel kell a gerinccsigolyákat fémrendszer mellett rögzíteni, és megvárni, amíg összecsontosodik - fejtette ki Marschalkó Péter.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×