eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Sok háztartásban vannak mérgező vegyületek

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet súlyosan mérgező vegyi anyagokat mutatott ki a három legnépszerűbb videojáték-konzolban; a szakemberek berilliumot, brómot és ftalátokat találtak az eszközökben. A Levegő Munkacsoport témavezetője az InfoRádióban azt mondja: a Greenpeace eredménye csak a jéghegy csúcsa, ilyen vagy hasonló veszélyes anyagokat más használati tárgyban is lehet találni.

Pál János közölte: a ftalátokat a műanyagok lágyítására használják, és egy részüket már korábban betiltották a három évnél kisebb gyermekek számára készülő játékok gyártásánál, mivel a kicsik szájukba veszik azokat. Ennek következtében kioldódnak a káros, hormonális hatású anyagok, amelyek a későbbi nemi fejlődést is befolyásolják. A berillium és a bróm felhalmozódik a szervezetben, ami idegrendszeri- és memóriazavarokhoz vezethet.

Ezek a veszélyes anyagok bekerülnek a háztartási porba, és ebből a szempontból mindegy is, hogy milyen műszaki cikkeket vizsgáltak meg a Greenpeace szakemberei, mivel számítógépek, tévék, hűtőgépek, de bútorok is tartalmazhatnak hasonló vegyületeket - tette hozzá.

A Levegő Munkacsoport témavezetője hangsúlyozta: a háztartási porban igen nagy mennyiségben kimutathatók a hasonló egészségkárosító anyagok, így azok bekerülnek a tüdőbe vagy a szervezet más részeibe.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×