eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György

Azzal is fogyhat, ha elhiszi

Sokkal egészségesebbek azok a fizikai dolgozók, akik tudatosítják magukban, hogy a munkájuk jó hatással van az egészségükre - jelentették ki amerikai kutatók egy kísérlet alapján.

A Harvard Egyetem pszichológusai a vizsgálatba 84 nőt vontak be, akik valamennyien szállodákaban takarítanak.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a takarítónők nagy része aggódik azért, hogy nem végez elég testmozgást, noha a munkájuk jelentős fizikai igénybevételt jelent.

A pszichológusok 42 nőnek azt mondták, hogy a munkájukkal végzett testmozgás elegendő ahhoz, hogy egészségesebbek maradjanak, és fogyjanak.

Nekik azt is elmondták, hogy az egyes tevékenység során mennyi kalóriát égetnek el: egy negyedórás ágyneműcsere 40 kalóriát, negyedórás porszívózás 50 kalóriát, negyedórás fürdőszoba-takarítás pedig 60 kalóriát.

A másik 42 takarítónőnek nem mondtak semmit a kedvező hatásokról. Négy hét után az első csoportba tartozó nők átlagosan 0,9 kilogrammot és a testzsíruk fél százalékát adták le, valamint 10 százalékkal csökkent a vérnyomásuk.

A másik csoportban ezzel szemben nem tapasztaltak semmilyen érdemi változást - olvasható a Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatást vezető Ellen Langer hangsúlyozta: a két csoport nem különbözött az elvégzett munka mennyiségét tekintve, ezért szerinte a változást kizárólag a gondolkodás megváltozása okozta.

"Drámai következményekkel jár, ha valaki egészségesebben gondolkodik. Ha az elme egészséges, akkor a test is az lesz" - tette hozzá Ellen Langer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×