eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ne dőljön be a díjnyertes boroknak!

Brit szakértők azt állítják: a gombamód szaporodó borversenyeken elnyerhető rengeteg díj nem más, mint marketingfogás. Úgy vélik: a versenyeken elsősorban azokat a termékeket indítják, amelyeket nem vesznek az emberek. Egy díjnyertes bor ugyanis rögtön kelendőbb. A versenyszervezők pedig a rengeteg különféle díj kiosztásával gondoskodnak arról, hogy akár egy rosszabb bort is megérjen nevezni.

A jó bornak nem kell cégér - tartja a magyar mondás, amellyel, úgy tűnik, a brit borszakértők is egyetértenek.

Egyre több olyan véleményt hallani ugyanis a szigetországban, hogy a borok címkéin és a boltok polcaira kihelyezett reklámokon hirdetett elnyert díjak gyakorlatilag semmit nem jelentenek.

Martin Isark borszakértő és szakíró szerint a legnagyobb brit borversenyeken több ezer érmet osztanak ki, ami elértékteleníti a díjakat.

"Ki nyer ezeken a díjakon? A borházak, amelyek túladhatnak készleteiken, a szupermarketek, amelyek megsokszorozhatják eladásaikat a reklámnak köszönhetően, és a versenyeket szervező cégek. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a fogyasztó bármit is profitál az egészből" - vélekedett.

Egy bor nevezése 75-120 fontba, azaz 30-45 ezer forintba kerül, ami nem túl nagy összeg akkor, ha nagy az esély arra, hogy elhozzon valamilyen díjat. Erre pedig igencsak nagy az esély - mondja Martin Isark, két nagy borversenyt hozva fel példaként.

A William Reed kiadó által szervezett International Wine Challenge-re, vagyis a Nemzetközi Borkihívásra az idén 9.081 bort neveztek, amelyek közül 5.792 kapott valamiféle díjat.

A Decanter World Wine Awards-on, vagyis a Decanter Bor Világdíjon a 6.300 induló közül 3.645 bor hozott el díjat.

Martin Isark szerint a versenyszervezők is annál többet profitálnak, minél több díjat adnak ki.

Ha könnyű nyerni, akkor több a nevező, ráadásul bevételük van abból is, ha egy díjnyertes boron a termelő, vagy a kereskedő fel akarja tüntetni az elnyert érmet.

A terjesztőknek, szupermarketeknek is megéri. A brit Tesco egyik pezsgőjének például hétszeresére nőttek az eladásai, miután tavaly elnyert egy díjat a Nemzetközi Borkihíváson.

A Tesco büszke díjnyertes boraira, és 150 terméket hirdet az elnyert éremmel.

Szóvivőjük szerint a versenyeken a borok elbírálása abszolút fair módon zajlik.

"Büszkék vagyunk a borkínálatunk magas minőségére, és örülünk, ha más is így látja" - mondta.

Michael Florence, a borkihívás szervezője szerint a verseny többi résztvevője sem értene egyet Martin Isark borszakértő véleményével.

"Az esemény nem csak a díjakról szól. A versenyre benevezett borok 30 százalékának nincs képviselete az Egyesült Királyságban. Így felfedezhetünk sok olyan bort, amely hiányzik a brit piacról" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×