eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Súlyosabb ítéletet kér az ügyészség az egykori ORÖ-elnökkel szemben

Az elsőfokú ítélet súlyosítását kezdeményezte az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) 2019 és 2023 közötti elnökével szemben - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Azt írták, hogy az 54 éves férfival szemben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2023 februárjában emelt vádat kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2023. november 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki korrupciós bűncselekményekben, és halmazati büntetésül négy év börtönre és 260 000 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A férfit 2019-ben választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé.

2022 tavaszán elhatározta, hogy tisztségéről lemondana, azonban elnöki beosztását áruba bocsátotta.

2022 augusztusának elején az ORÖ budapesti székházában a nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagját azzal az ajánlattal kereste meg, hogy amennyiben fizet neki 30 millió forintot, elnöki tisztségéről lemond, és elősegíti, hogy képviselőtársát válasszák meg utódjául. A nemzetiségi képviselő a vádlott ajánlatát elutasította.

A vádlott azonban nem tett le korrupciós szándékáról, ezért 2022. augusztus 11-én egy másik közgyűlési tagot is megkeresett, és neki is felajánlotta, hogy a már említett összeg ellenében lemond az elnöki tisztéről, és segítséget nyújt abban, hogy új elnökké válasszák képviselőtársát.

A vádlott ajánlatát a nemzetiségi képviselőtársa látszólag elfogadta, majd értesítette a nyomozó ügyészséget;

a vádlottat végül 2022. augusztus 31-én Kecskeméten a pénz egy részének átvétele közben fogták el.

A közlemény szerint az elsőfokú ítélet ellen az ügyész magasabb tartamú szabadságvesztés, felemelt összegű pénzbüntetés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője enyhítés céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával a korábbi jogerős büntetése hatálya alatt korrupciós bűncselekményeket megvalósító terhelttel szemben az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×