eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fotó: rendőrségi videó
Nyitókép: rendőrségi videó

Luxusnyaralásból tértek haza - az orvosmaffia újabb két tagját csípték fülön

Őrizetbe kerültek abban az ügyben, amelyben már elfogták 17 társukat. A bűnszervezet gyógyászati segédeszközökkel trükközött 100 milliós értékben. A nyomozók ígérik, lesznek még az ügyben rajtaütések.

Luxusnyaralásból hazatérő orvosok kerültek rendőrkézre; mindketten ahhoz a bűnszervezethez tartoztak, amely gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat vett fel jogosulatlanul. A gyógycipők mellett különböző protézisekkel kapcsolatban is történtek visszaélések - írja a rendőrség.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a nyomozók olyan cégeket azonosítottak be, amelyek jogtalanul igényeltek vissza nagy összegű állami támogatásokat eszközök után.

Ebben az elkövetői körben összesen 17-en voltak érintettek eddig: hat orvos, nyolc cégvezető és három alkalmazott.

Az ortopéd orvosok közül két szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségükben szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is.

A gyanú szerint

a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem,

majd az ezek után járó állami támogatásokat egyszerűen visszaigényelték.

A két most elfogott orvos közül az egyik éppen egzotikus nyaralásról tért haza, amikor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elfogták. Míg a másik orvost, aki síeléséből tért haza, lakásán várták a rendőrök.

Mindkettejüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A náluk tartott kutatások során informatikai eszközöket, illetve különböző dokumentumokat foglaltak le. Ezen túl vagyonvisszaszerzés céljából lefoglalták nagy értékű autóikat, valamint ingatlanjaikat, és zárolták folyószámláikat, összesen 100 millió forint értékben.

A tavaly őszi és téli elfogásokkal együtt így az ügycsoportnak már

összesen 28 gyanúsítottja

van, akik közül 14 fő letartóztatásban van. A többiek bűnügyi felügyelet alatt állnak vagy szabadlábon védekeznek.

Az már látszik a rendőrök számára, hogy a bűnszervezethez kötődő cégek nemcsak gyógycipők után járó állami támogatásokat igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hanem más gyógyászati segédeszközök után is benyújtottak igényt. Az ortopéd orvosok által felírt vényeken így a gyógycipőkön túl szerepeltek még gerincprotézisek és ahhoz tartozó különböző járássegítő alkatrészek, illetve csuklóprotézisek és térdprotézisek is, mely eszközök mindegyikének a rögzítés, a támasztás és a tehermentesítés a funkciója.

A szervezetben mindenkinek megvolt a maga szerepe - írják a rendőrök. Az orvosok írták fel a vényeket, többségükben olyan emberek adatait felhasználva, akik erről mit sem sejtettek.

A beteglistákat - amelyeket általában különböző szociális intézményektől és idősek otthonától szereztek be - a cégek alkalmazottai küldték el nekik, majd az ortopéd orvosok érdemi vizsgálat nélkül írták fel a recepteket, rajta a különböző gyógyászati segédeszközökkel. A cégek ezeket a termékeket ugyan legyártották, de általában nem megfelelő minőségben, és a vényeket benyújtva igényelték vissza a NEAK-tól az állami támogatások összegét.

Olyan eset is rendszeresen elfordult, hogy

egy páciens nevére mind a két lábra felírták a gyógycipőt, pedig az általában csak egy lábra lett volna indokolt.

Vagy a beteg valóban használt korábban valamilyen gyógyeszközt, s azt mindenféle kontroll és vizsgálat nélkül ismét felírták neki, bár az eszközt volt, hogy meg sem kapta.

Az önrész befizetésétől - mely ezen ortopédiai termékek kiváltásánál kötelezően a betegeket terhelte volna -, szinte minden esetben eltekintettek a cégek. A hangsúly azon volt, hogy társadalombiztosítási azonosító jellel rendelkező emberek szerepeljenek a vényeken, függetlenül attól, hogy szükségük van-e gyógyeszközre vagy sem.

Az államtól így kicsalt összességében több százmillió forinttal közvetve az embereket károsították meg, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg.

A nyomozóiroda jelzi, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások várhatók.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×