eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Sidi Péter a férfi légpuska versenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újabb fordulat van a sportlövők botrányában

Sidi Péter sportlövő három szálon futó, szövetségi fegyelmi ügyeinek végrehajtását felfüggesztette a bíróság, de még tart a nyomozás.

Az amerikai ESPN számolt be tavaly márciusban arról, hogy az indiai sportlövő-világkupán Péni István és Pekler Zalán nem állnak ki az 50 méteres csapatverseny döntőjére, ugyanis szabálytalannak tartják csapattársuk, Sidi Péter puskáját. Két hónappal később kiderült, hogy Péni Istvánnak ezen a versenyen pozitív lett a doppingtesztje.

A sportoló ezután nyilvánosságra hozott egy videót, amin az látható, hogy „egy ismeretlen személy 2021. március 18. napján 10 óra 36. percében megy a szobám felé, oda bemegy, majd onnan 11 óra 21. percében távozik.” Péni Istvánt felmentették a doppingvád alól, azonban Sidi Péter engedélyét bevonta a szövetség.

A nyomozás

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon jelenleg zajlik a nyomozás, a rendőrök egy férfit hallgattak ki hamis vád vétsége gyanúja miatt, írja a 24.hu. A Büntető Törvénykönyv alapján ha a gyanú bizonyítást nyer, úgy „egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” az, aki ezt elkövette.

"Idén áprilisban Sidi Pétert kihallgatták gyanúsítottként, amellyel szemben panasszal éltünk, mivel védencem bűncselekményt nem követett el. A gyanúsítás sem jogilag, sem ténybelileg nem értelmezhető" – fogalmazott Papp Gábor, Sidi Péter ügyvédje.

Az ügynek van egy másik, polgári peres eljárás szála is,

amiben a felperes Sidi Pétert Sándor Elek képviseli, és amelyben a sportlövő három, szövetségi fegyelmi eljárás jogszerűtlenségének megállapítását kéri.

Az indiai világkupán a Magyar Sportlövő Szövetség fegyelmi bizottsága nem csak a versenyzést megtagadó sportolókkal szemben indított fegyelmi eljárást, hanem Sidi Péter ellen is, aki társaival ellentétben versenyezni akart, de nélkülük nem képviselhette a magyar válogatottat.

A másik eljárás azért indult, mert Sidi Péter az indiai versenyen engedély nélkül ment Péni szobájába, a fegyelmi bizottság állítása szerint emiatt kapott két éves eltiltást. A feltételezések szerint azért szabtak ki rá ilyen kemény büntetést, mert szerintük Sidi Péter ezalatt megmérgezte Péni Istvánt.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a harmadik fegyelmi ügyben azért kapott Sidi Péter újabb egyéves eltiltást, mert a fegyelmi bizottság szerint a sportoló szövetségi engedély nélkül versenyzett külföldi, német klubja színeiben, holott szerintük az átigazolási szabályzat úgy rendelkezik, hogy azt csak a magyar szövetség engedélye után teheti meg.

Sándor Elek szerint azonban Sidi Péter a többi magyar válogatott sportlövőhöz hasonlóan vett részt versenyeken a külföldi egyesületek színeiben: évtizedek óta rendszeresen, kifejezetten pénzkereseti szándékkal, a nemzet szövetségének versenyengedélyével. A sportlövő Romániában és Németországban tagja egy-egy egyesületnek, és a többi sportolóhoz hasonlóan versenyez, de "másoknál ez nem probléma".

Hozzátette:

"a három fegyelmi eljárás során összesen négy évre tiltották el ügyfelemet, amelynek a célja nem lehet más, minthogy Sidi ne tudjon versenyezni, kvótát szerezni a párizsi olimpiára.”

A bíróság döntése

Az első két ügyet a bíró összevonta, mert egy eseményhez köthető, és a polgári peres eljárásokban felfüggesztette a szövetség fegyelmi bizottságának határozatát. Sidi Péter versenyezhetne immár magyar sportállampolgárként is, de a szövetség megtagadta tőle, mivel folyamatban van a harmadik eljárás.

"Ennek a határozata azonban úgy rendelkezik, hogy az újabb egy év felfüggesztés végrehajtása az első két fegyelmi ügyben hozott 1+2 éves eltiltás letöltése után lép életbe, ezért a bíró a harmadik eljárást is felfüggesztette. A gyakorlat szerint egyébként a bírók akkor szokták alkalmazni az eljárás felfüggesztését, ha a büntetés várhatóan nem megalapozott" – érvelt Sándor Elek.

A Magyar Sportlövők Szövetsége szerint azonban "nem tudni pontosan, hogy mit támadott meg Sidi Péter". Szerintük "állandóan támad valamivel, ezt a módszert évtizedek óta alkalmazza". A bíróságtól nincsenek hivatalos információik. A szövetség állítja: eltiltás alatt álló versenyzőnek versenyengedély nem adható ki, illetve azt vissza kell vonni, és jelenleg több ilyen fegyelmi határozatról is szó van.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×