INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

vatikán

pénzmosás

sikkasztás

bank

Ferenc pápa érkezik, hogy elmondja az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én. A római katolikus egyházfő lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat fertőtlenítették és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Csaknem kilenc évre ítélték a Vatikán bankjának volt elnökét

Infostart / MTI

A 81 éves Angelo Caloiát és 97 éves egykori ügyvédjét sikkasztás és pénzmosás miatt ítélték börtönre.

A 81 éves Caloiát, a Vatikáni Művek Intézete (a vatikáni bank hivatalos neve, IOR) volt elnökét és egykori ügyvédjét, a 97 éves Gariele Liuzzót egyaránt nyolc év és tizenegy hónap elzárásra ítélte a bíróság.

Az ügy harmadik vádlottja, Lelio Scaletti, az IOR volt vezérigazgatója időközben elhunyt.

Liuzzo fiát, Lambertót bűnsegédként szintén bűnösnek találta a bíróság, őt öt év két hónapi börtönre ítélték.

Caloia ügyvédei közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A per 2018 májusában kezdődött kétes ingatlanügyletek miatt, amelyek során eurómillióknak veszett nyoma.

Az ügyészség szerint

mind a bankelnök, mind az ügyvédje felelős volt azért, hogy az IOR 2001 és 2008 között piacra bocsátott ingatlanvagyonát áron alul értékesítették.

Az említett időszakban a vatikáni bank ingatlanjainak 71 százalékát adták el, és az IOR-t a számítások szerint 57 millió euróval károsították meg. Ebből a vatikáni hatóságok 2014-ben 17 millió eurót lefoglaltak Caloia és Liuzzo IOR-számláin, majd további 10 millió eurót Liuzzo svájci számláján.

A bíróság elsődlegesen 23 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket.

Caloia 2009-ig vezette mintegy két évtizeden át a vatikáni bankot.

Az IOR-ingatlanokkal történt üzletelésre Ferenc pápa megválasztása után derült fény, amikor az egyházfő a vatikáni bank korábban megkezdett átvilágítását folytatva egy nemzetközi revizorcéget bízott meg az IOR tüzetes vizsgálatával.

Ezt követően az IOR 2014-ben feljelentést tett volt vezetőivel szemben a vatikáni ügyészségen.

Az 1942-ben alapított vatikáni bank története során visszhangos botrányok központja volt, egyebek mellett a szicíliai maffiával is kapcsolatba hozták. Jelenleg nincs ingatlanvagyona és 5000 gyanús számláját megszüntették.

A vatikáni igazságszolgáltatás jelenleg egy másik ingatlanbotrány ügyét is vizsgál, amely szintén perrel végződhet: a szentszéki államtitkárság (kormány) gyanús londoni luxusingatlan-vásárlását, amely révén olasz közvetítők busás jutalékhoz jutottak.

A bíróság hétfőn jelentette be, hogy rövidesen ítéletet mond Cecilia Marogna olasz tanácsadó ügyében is, akinek a vatikáni államtitkárság félmillió eurót utalt egy szlovéniai bankszámlára, az Afrikában és Ázsiába elrabolt papok kiszabadításáért folytatott állítólagos közvetítése címén.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Reuters/Yara Nardi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018