eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Joga van tudni, mi az a Miranda-figyelmeztetés

Valószínűleg nem sokan tudják, mi az a Miranda-figyelmeztetés, pedig a szövegét mindenki jól ismeri, aki látott már amerikai bűnügyi filmet: "Joga van hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Joga van ügyvédet kérni...". De miért hívják Mirandának, és hogyan működik a figyelmeztetés a valóságban? Utánajártunk.

A Miranda-figyelmeztetés egy 1966-os Legfelsőbb Bírósági döntést követően lett kötelező az Egyesült Államokban. Ha nem hangzik el a gyanúsított kihallgatása előtt, akkor semmi, amit mond, nem használható fel bizonyítékként a bíróságon.

A névadó: Ernesto Miranda

A figyelmeztetés egy férfiról, Ernesto Mirandáról kapta a nevét. Mirandát 1963-ban tartóztatták le emberrablás és nemi erőszak miatt.

A férfi, akit nem figyelmeztettek arra az alkotmányos jogára, hogy nem köteles maga ellen terhelő vallomást tenni, illetve, hogy joga van ügyvédhez, bevallotta a bűncselekményeket.

Perében az ügyészség nem is használt fel más bizonyítékot, beismerő vallomása alapján ítélték el.

A Legfelsőbb Bíróság azonban a Miranda kontra Arizona állam perben úgy találta, hogy Mirandát megfélemlítették a kihallgatáson, és amikor vallomást tett, nem volt tisztában jogaival. Ezért új eljárást rendeltek el.

Miranda gyilkosa élt a jogaival

Mirandát az új tárgyaláson is elítélték, igaz, akkor már szemtanúk vallomása és más bizonyítékok alapján. Tizenegy évet ült. Ironikus módon később, amikor megölték, az őt megkéselő férfinak már felolvasták a Miranda-figyelmeztetést, és a férfi ennek alapján meg is tagadta a vallomástételt.

A szöveg államról-államra változhat

A Legfelsőbb Bíróság nem határozott meg konkrét szöveget, csak leírta, hogy minek kell szerepelnie benne.

Bár minden állam saját maga határozza meg a pontos szöveget, egy átlagos Miranda-figyelmeztetés azonban így hangzik:

"Joga van hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Joga van ügyvédet kérni, és joga van ahhoz, hogy ügyvédje jelen legyen minden kihallgatásán. Ha nincs pénze ügyvédre, állami költségen kirendelnek maga mellé egyet".

Meg kell győződni róla, hogy megértette-e a gyanúsított

Nem elég azonban elhadarni a gyanúsított jogait - mint ahogy az a legtöbb amerikai filmben történik -, a rendőröknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a letartóztatott meg is értette azokat.

Ami érthető egy olyan országban, amely tele van az angolt rosszul beszélő bevándorlóval.

Van olyan állam, ahol megkövetelik, hogy a gyanúsított határozott igennel nyugtázza a figyelmeztetés tudomásul vételét, és a hallgatása nem tekinthető igenlésnek.

Letartóztatáskor nem feltétlenül kell felolvasni

Az amerikai filmeknek köszönhetően a Miranda-figyelmeztetés elvárt részévé vált a letartóztatásoknak, pedig a gyanúsítottnak nem feltétlenül kell a letartóztatáskor felolvasni a jogait. Erre csak kihallgatása előtt van szükség.

Sőt, olyan esetekben, amikor a közbiztonság azt megköveteli, a figyelmeztetés felolvasása nélkül is feltehet kérdéseket a rendőrség, és a válaszokat speciális esetekben így is fel lehet használni a bíróságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×