eur:
394.53
usd:
356.04
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Nyitókép: Pixabay

Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Október elsejével indul az új ügyeleti ellátás Budapesten. A főváros az utolsó helyszín, így ezzel már az egész országban az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyeleti rendszer működik majd. Budapesten külön lesz a gyermek és a felnőtt ügyelet, a főváros és a kerületek javaslatára pedig lesz két nappali ellátóhely is, ahol a lakcímkártyával nem rendelkezők kaphatnak háziorvosi ellátást.

112, ha nagy baj van, 1830, ha kisebb a baj – fogalmazott Takács Péter a fővárosi ügyeleti ellátásról tartott sajtótájékoztatón. Szeptember 30-a éjféltől már Budapesten is a 1830-at kell tárcsáznia annak, aki ügyeleti ellátásra szorul. Ebben az esetben a mentőszolgálat szakembere tanácsot ad, ellátóhelyre irányít, orvost küld vagy mentőt riaszt. Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: az orvosi és gyógyszerész kamarával, a fővárossal és a kerületekkel egyeztetve Budapestre adaptálták a rendszert.

"Létrehozunk három, kimondottan gyerekellátásra specializálódott ügyeleti pontot, amit egy mozgó szolgálattal is megerősítünk. Ezen kívül 13 helyszínen fogunk felnőtt ügyeleti pontot biztosítani két sorral, tehát összesen 26 rendelőben. A 26 rendelőn felül lesz még két olyan pont, ahol a napközbeni ellátást is biztosítjuk, tehát 24 órában lefedjük ügyeleti tevékenységgel a fővárost" – magyarázta Takács Péter.

Az ügyeleti ellátás hétköznapokon 16 óra és reggel 8 között működik, hétvégén pedig 24 órában.

A II. és a IX. kerületben nyíló nappali ellátóhelyeken pedig a budapesti, lakcímkártyával nem rendelkezők háziorvosi ellátást kérhetnek.

Az Életmentő nevű applikációban minden ügyeleti ellátóhelyet meg lehet találni, de az ügyeletek az útvonaltervező applikációkba is bekerülhetnek majd.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint minden személyi és tárgyi feltétel adott az induláshoz. Szándéknyilatkozatot eddig 260 háziorvossal írtak alá. Kiemelte azt is, hogy a háziorvosoknak nem sürgősségi feladatokat kell ellátniuk, és törekednek arra is, hogy legyen a közelben SBO (sürgősségi betegellátási osztály).

"A Révész utcai gyermekügyelet eddig is működött, és közel van a Bethesda Kórházhoz, de mondjuk a Heim Pálban például fizikai közelségben leszünk a sürgősségi osztály mellett, vagy akár említhetném a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat is. Kilencszázezer beteg ellátása során továbbra is azt látjuk, hogy

a betegek 93 százaléka az állapotsúlyossági pontrendszerünk szerint enyhe, vagy a helyben kezelhető panaszokkal fordul az ügyeleti ellátáshoz"

– fogalmazott Csató Gábor.

Az egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatón cáfolta, hogy a kormány ezer forintos időpontfoglalási díjat vezetne be, ahogyan szerinte az is félreértelmezés, hogy a kettő helyett hatra emelkedne az orvosok kötelező havi ügyelete.

Beszélt arról is, hogy október elsején a rendőrök is figyelik majd a 1830 terhelését, mert szerinte a Pest megyei ügyelet indulásakor meghekkelték a vonalat. Az OMSZ főigazgatója szerint egyébként az adatok azt mutatják, hogy a központi ügyelet hívásfogadó rendszerében átlagosan 35 másodperc a várakozási idő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartal Tamás: minden magyar közutas dolgozót ért már atrocitás, harmadukat meg is dobálták

Bartal Tamás: minden magyar közutas dolgozót ért már atrocitás, harmadukat meg is dobálták

Hamarosan az autó kijelzőjén is értesülhetünk arról, ha az útvonalon baleset vagy torlódás van – számolt be egy új fejlesztésről Bartal Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke. Az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kerékpározás terjedéséről, az útfelújítások ütemezéséről, az Útinform új szerepéről és a dolgozókat érő atrocitásokról is.

Árvízvédelmi riadó Budapesten, gyorsabb az áradás a vártnál

Karácsony Gergely főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×