eur:
395.78
usd:
360.37
bux:
0
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Nyitókép: PoliceHungary/YouTube

Új világ köszönt be a jogosítványoknál és az igazoltatásoknál

Szeptembertől jelentős változások lépnek életbe az igazoltatások terén és búcsút inthetünk a fizikai jogosítványnak is. Legalábbis nem kell magunkkal hordani.

Szeptemberben indul a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), ősztől egyre több ügyet lehet mobil- és okostelefonról intézni. A DÁP ugyanakkor nem csak az ügyintézést könnyíti meg, hanem például hordozható eszközeinkkel is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, miután nem kell magunknál tartanunk a személyi igazolványt.

Az új rendszer szerint minden 14 év feletti, személyazonosító okmánnyal rendelkező, és a megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefont használó személy hozzáférhet a nemzeti digitális irattárca-szolgáltatáshoz, amelyet akár már most is le lehet tölteni a telefonunkra – idézi a vezess.hu a VG cikkét.

Az előregisztrációt már megtehető, de a teljes hozzáféréshez egyelőre el kell látogatni egy kormányablakba, ahol véglegesítik a beállításokat. A későbbiekben, miután szeptember elején elstartol a rendszer, már teljesen online is elvégezhetjük ezt. (Legalábbis az applikáció ezt írja – jegyzi meg az autós portál.)

Az igazoltatás menete is átalakul

Amennyiben a rendőr rendelkezik Novamobil eszközzel (nagyon meglepődnénk, ha nem osztanának ki minden illetékes rendőrnek egy ilyet a jövőben), az igazoltatás a Digitális Állampolgár alkalmazás által generált QR-kód beolvasásával történik. A kód segítségével a rendszer automatikusan ellenőrzi az igazoltatott személy adatait a kiválasztott adatbázisokban, és az eredményt a Novamobil eszközön jeleníti meg.

Kiemelendő, hogy digitális igazolvány használata során hatósági igazolvány bemutatására csak akkor lesz szükség, ha a digitális dokumentumok ellenőrzéséhez szükséges technikai feltételek nem állnak rendelkezésre az igazoltatás során, vagyis az igazoltató egyenruhásnál nincs Novamobil. Ezen túlmenően, az alkalmazás digitális aláírás funkciót is kínál majd, melynek köszönhetően az így létrehozott dokumentumok közhiteles magánokiratként lesznek elfogadva az Európai Unió minden tagországában – ezt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erősítette meg a VG-nek.

A rendőrség Novamobil-eszközparkjának folyamatos fejlesztése és bővítése éppen most zajlik, hogy lépést tudjanak tartani a digitális állampolgárság programjával. Ennek részeként módosították a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény igazoltatásra vonatkozó rendelkezéseit, mely változtatások 2024. augusztus 1-jén léptek hatályba.

Az applikációba a következő iratokat lehet „feldigitalizálni”:

  • személyi igazolvány,
  • jogosítvány és
  • útlevél.

Az új szabályozás és technológiai fejlesztések célja, hogy a Digitális Állampolgár által nyújtott lehetőségeket a rendőrségi gyakorlatba is hatékonyan integrálják, biztosítva ezzel a gyorsabb és gördülékenyebb igazoltatási folyamatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×