eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meglepő újdonságokkal rukkol elő az Állami Számvevőszék

Új típusú ellenőrzéseket is folytat ezentúl.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hagyományos ellenőrzésein túl olyan célzott ellenőrzéseket is végez, amelyek azokra a hétköznapi kérdésekre keresik a megoldást, amelyek minden állampolgárt egyformán és közvetlenül érinthetnek.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az új módszertan alapján elvégzett ellenőrzéseknek a célja, hogy a probléma észlelését követően haladéktalanul elinduljanak azok a folyamatok, amelyek az egyszerűnek tűnő, de annál nagyobb bosszúságot okozó problémákat rövid időn belül orvosolni képesek. Az ÁSZ olyan konkrét esetek mentén tekinti át a folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig, amelyek az állampolgárok mindennapi életét, közérzetét közvetlenül is befolyásolják. Összességében a cél annak kivizsgálása, hogy érvényesül-e az állampolgárként is joggal számonkért "értéket a pénzünkért" elve - tette hozzá a számvevőszék.

Az ÁSZ most lezárult, egy konkrét útburkolatfelújítást vizsgáló ellenőrzése során megállapította: a műszaki átadás alkalmával ugyan észlelték, hogy maradtak olyan csatornafedelek, amelyek nem voltak az út szintjében, a kijavításra nem szabtak észszerű határidőt, a hibát pedig csak az követően javították ki, hogy tudomást szereztek az ÁSZ ellenőrzési szándékáról - tartalmazza a közlemény.

Az ÁSZ szerint nemcsak a kivitelezői hanyagság, hanem a megrendelő intézmények gondosságának hiánya, a minőségi paraméterek meghatározatlansága vagy az átadás-átvétel szabályozatlansága is hozzájárulhatott a rossz minőségű végeredményhez - tették hozzá.

Mint írták: a nem megfelelő szintben elhelyezett csatornafedél nem csupán bosszúságot okoz, hanem balesetveszélyes, továbbá anyagi kárt okozhat az autósoknak.

A közpénzből rosszul elvégzett munka, a gyenge minőség pedig felveti mind a megrendelők, mind a kivitelezők felelősségét - olvasható az ÁSZ közleményében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×