eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Budapest - the capital of Hungary - popular tourist destinations.
Nyitókép: Artur Gazda/Getty Images

Budapest: öt kormánypárti polgármester marad, még nem dőlt el a Vár sorsa

Közelít a végéhez a szavazatszámlálás a budapesti polgármestereknél. Marad az ellenzéki többség, de az I. kerületet elveszítheti az ellenzék.

Öt eddigi fideszes polgármester megőrizte a posztját a fővárosban: az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, Kőbányán D. Kovács Róbert, a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás, míg a XXII. kerületben Karsay Ferenc nyerte meg a választást.

A XX. kerületben a függetlenként induló Szabados Ákos és a XXIII. kerületben szintén független Bese Ferenc is polgármester marad, ők mindketten a kormánypártok támogatását élvezték ezen az önkormányzati választáson is.

Az ellenzéki kerületvezetők közül megvédte a polgármesteri címét Örsi Gergely (II, kerület), Kiss László (III. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület), László Imre (XI. kerület), Tóth József (XIII. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület), Szaniszló Sándor (XVIII. kerület), Gajda Péter (XIX. kerület).

Új polgármester lesz Újpesten az ellenzéki Trippon Norbert személyében, míg a XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke lesz a polgármester. Zuglóban is vezetőváltás lesz, a momentumos Rózsa András vezetheti a kerületet, az eddigi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba csak harmadik lett.

Érdekes a helyzet Csepelen, ahol a Fideszből távozott Borbély Lénárd úgy tudta megőrizni a posztját, hogy legyőzte a kormánypárti és az ellenzéki kihívóját is.

A legélesebb verseny az I. kerületben van, ahol 50 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Böröcz László vezet négyszázalékos előnnyel a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta előtt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×