eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elemzők: jó okkal nem tért ki beszédében Orbán Viktor az önkormányzati választásra

A Nézőpont Intézet elemzője szerint Orbán Viktor miniszterelnök azért nem beszélt az önkormányzati választásról a Békemenet közönsége előtt, mert az uniós voksolás tétje most minden mást felülír. A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint a kormányfő nem Góliát, hanem Dávid szerepében érzi jól magát.

Az európai parlamenti választások történetéből az látszik, hogy általában olyan dolgokkal szoktak kampányolni a pártok, amelyeknek nincs feltétlenül nagy jelentősége az emberek mindennapi életére. Ebből a szempontból a mostani EP-választás kivétel, mert a választás tétje a háború és béke kérdése, ez pedig érinti az emberek mindennapjait - értékelt Erdélyi Rezső Krisztián az InfoRádióban.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az, hogy most az európai, és ezen belül a magyar választók

olyan politikusokat küldenek-e az Európai Parlamentbe, akik a háború kiszélesedését támogatják, vagy pedig azt mondják, hogy tűzszünetre és békére van szükség, sokkal kézzelfoghatóbb dolog, mint amiről általában eddig a kampányok szóltak.

Ezek az emberek életét kardinálisan befolyásoló kérdések, tehát a mostani választás eddig nem látott téttel rendelkezik szerinte. Az önkormányzati választásoknak természetesen megvan a saját tétjük és az emberek ezzel tisztában vannak, de, ahogy fogalmazott, egy profán példával élve sokkal súlyosabb kérdés, hogy Európa belesodródik-e egy egyre szélesedő háborúba, mint az, hogy egy adott településen, városrészben ki fogja elszállíttatni a szemetet.

A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint Orbán Viktor szerepfelfogásából adódik, hogy a miniszterelnök sem a Békemenet közönsége előtt, sem korábban nem hozta szóba az önkormányzati választásokat. A kormányfő azért csak az EP-választásra koncentrál, mert nem Góliát, hanem Dávid szerepében érzi jól magát - fogalmazott Novák Zoltán.

"Orbán Viktor sikerének titka az elmúlt 14 évben az, hogy egyszerre visz két szerepet: miközben itthon ő Góliát, az európai színtéren Dávid. Abban, hogy csak Európa dimenziójában értékelt Orbán Viktor, azt érhetjük tetten, hogy számára most a Dávid-szerep a fontosabb.

Az önkormányzati színtéren ő Góliát, de ahhoz, hogy a saját tábort fel lehessen tüzelni, egy nagyobb cél szükséges, és abban a küzdelemben ő Dávid, a feladat pedig legyőzni az uniós mainstreamet"

- értékelt.

Most egy harcos Orbán Viktort látunk, és harcolni a nagyobb féllel szemben kedvező. A szakember szerint rengeteg ellentmondás volt a beszédben, de ez mind nem számít, mert a fontos az volt, hogy a szenvedélyt visszahozza a táborba. A Fidesz érzékeli, méri, hogy a táborában az elszántság, a motiváltság egy picit megingott, ezt a választás közeledtével próbálta most visszahozni a kormányfő.

"Megpróbálta nagyon magasra emelni a tétet, egyértelművé vált, hogy a háború lesz a fő tematika nemcsak a mostani kampányban, hanem a következő két évben, egészen a 2026-as választásig" - vázolta Novák Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×