eur:
387.21
usd:
356.86
bux:
68329.22
2024. május 23. csütörtök Dezső
Annual swarm of long-tailed mayfly on Tisza river in Serbia.
Nyitókép: Photodjo

Nyár a tavaszban: furcsa jelenség a Tiszánál

Általában június közepén vagy az első nyári hónap második felében csodálhatjuk meg a tiszavirágzást, a mostani szokatlan meleg azonban az állatvilágra is hatással van.

A szokatlan kora tavaszi meleg idő miatt a természet és az élővilág is sokkal korábban ébredt. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy már most megkezdődött a tiszavirágzás, miközben a rövid életű kérészfajok általában csak júniusban jelennek meg.

Idén azonban már februárban tavaszra emlékeztető volt az időjárás, az elmúlt napokban pedig nyárias meleg volt, így a természet is jóval "előbbre ugrott" a megszokotthoz képest.

Az első kérészeket a Közép-Tisza felső szakaszán, Tiszalöknél észlelték a napokban

– írta az Időkép.

A kérész 8-12 centiméteres rovar, amely csak tisztább vizekben él meg. Európa folyóinak nagy részéből sajnos eltűnt, a Tiszán és egyes mellékfolyóiban azonban szerencsére továbbra is megtalálható. A kérészek három évig lárvaállapotban nevelkednek a víz alatt, az agyagos partoldalba vájt üregeikben. Ez idő alatt körülbelül 15-25 alkalommal vedlenek. Minden évben, ha a hőmérsékleti viszonyok elérik a megfelelő értéket, a kérészek megkezdik rajzásukat. A tiszai kérészeknél általában június közepétől a hónap végéig tart ez a folyamat, melynek neve tiszavirágzás.

Ez egy egyedülálló természeti jelenség és igazi turistalátványosság. A kérészek rajzásuk során kirepülnek, rövidke víz feletti életükben „násztáncot járnak”, párzanak, lerakják a petéket és el is pusztulnak.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 13:40
×
×
×
×