eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Young woman giving blood in a modern hospital (color toned image)
Nyitókép: ViktorCap/Getty Images

Egyre több vért adnak a magyarok

A 2022-es évhez képest tavaly 15 ezerrel több véradás történt idehaza, ami négyszázalékos emelkedést jelent.

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma Magyarországon: tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, ami a 2022-es évhez képest több mint 15 ezerrel több véradást és négyszázalékos emelkedést jelent – áll az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közleményében.

Az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt, 1924-ben alapította meg Magyarország első véradó állomását Pécsett, majd nem sokkal később az első hazai véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. A sebészorvos, egyetemi tanár volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját pedig egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat a vértranszfúzióval kapcsolatban.

A centenárium alkalmából az OVSZ országszerte számos eseménnyel emlékezik meg Kubányi Endre életéről és munkásságáról, továbbá a transzfuziológia történetéről és a vérellátás fejlődéséről. Az 1983-ban, 89 éves korában elhunyt orvos tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzeneteként a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet az OVSZ, mivel ahogy a közleményben fogalmaznak: „a vér csak vérrel pótolható”.

Az emlékév egyik fénypontja a véradók dalának (Csak egy hős a címe) bemutatója lesz – sok neves előadóművész részvételével. Az OVSZ ezzel a dallal szeretné kifejezni a köszönetét az önkéntes véradóknak a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×