eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Férfi vért ad a civileknek szóló véradáson a Miniszterelnökség Báthory utcai épületében, az Országos Vérellátó Szolgálat egyik átmeneti véradópontján 2021. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Új kihívással néz szembe a véradásszervezés

Egyre idősebbek a rendszeres véradók, ezért a biztonságos vérellátás szempontjából nagyon fontos, hogy a fiatalokat is bevonjuk a donorok körébe – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjának igazgató főorvosa.

A véradók világnapját először húsz évvel ezelőtt, 2004. június 14-én rendezték meg négy nemzetközi szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kezdeményezésére. Ezen a napon született 1868-ban Karl Landsteiner, az AB0 vércsoportok felfedezője. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a térítésmentes véradás fontosságára, a biztonságos vérkészítmények szükségességére, valamint hogy kifejezze a donorok iránti elismerést.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjának igazgató főorvosa az InfoRádióban elmondta: a véradók akár életeket is menthetnek, ezért nagy köszönet jár nekik az önzetlenségükért. Nemes-Nagy Zsuzsanna hozzátette: általában a középkorú és az idősebb korosztály szívesebben ad vért, ők jobban átlátják ennek a fontosságát, a fiatalok figyelmét pedig különböző fórumokon és akciókkal hívják fel erre. Mint fogalmazott, kardinális dolog, hogy a fiatalabbak is minél többen adjanak vért, mert

nagyon fontos, hogy egyenletes és folyamatos legyen az érintettek ellátása.

A véradói hajlandóság eltérő az év egyes időszakaiban, nyáron, és ünnepek előtt vagy után például kevesebben jelentkeznek, viszont az érintett betegeknek mindig szükségük van vérre. Nemes-Nagy Zsuzsanna elismerte, időnként nehéz megszólítani az embereket, de rendszeresen indítanak figyelemfelhívó kampányokat, telefonon és e-mail üzenetekben keresik meg az embereket, és ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően általában sikerül megfelelő mennyiségű donort, illetve vért összegyűjteni a betegeknek.

A főorvos hangsúlyozta: a folyamatos és biztonságos vérellátáshoz nagy mennyiségű vérkészítményre van szükség.

Naponta körülbelül 1600-1800 adagnyi levett vér lenne az optimális,

amit Nemes-Nagy Zsuzsanna elmondása szerint kicsivel több véradó tud biztosítani, mivel szerveznek szűréseket is. Hozzáfűzte: jó lenne, ha ennek megfelelő számú véradó minden munkanapon önként jelentkezne, mert ha az említett mennyiséget elérik, akkor biztosított a szükséges készítmény.

A budapesti betegek ellátásához az 1600-1800 adagból 500-800 egységnyi vérre van szükség. „Minden nap ennyi véradót bevonzani nagy feladat úgy a vérellátásnak, mint a véradásszervezőknek” – mondta a főorvos.

Vért csak egészséges, 18 és 65 év közötti felnőttek adhatnak. A lakóhelyhez legközelebbi véradási pontokról az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×