eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Facebook/Freddie - Fehérvári Gábor Alfréd

Csak egy hős – fontos ügyre hívja fel a figyelmet a véradók új dala

Hrutka Róbert zeneszerző és további tizennégy magyar énekes közreműködésével az Országos Vérellátó Szolgálat kezdeményezésére megszületett a véradók dala. A szervezet szakmai főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: az ellátás biztonságának záloga a vérgyűjtés egyenletessége, ezért nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, ami életeket menthet.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztatása szerint a biztonságos vérellátáshoz körülbelül 1600-1800 ember véradására van szükség napi szinten. Nyáron ez nagyobb kihívást jelent, de ilyenkor is 40-60 helyszínen várják a véradókat, sőt vérgyűjtési akciókat is szerveznek.

Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese azt mondta az InfoRádióban, hogy nyáron, a szabadságok idején sem tudnak felhalmozni nagy mennyiséget a vérkészítményekből. Mint fogalmazott, a véradás az év egyes időszakaiban különböző mértékű kihívást jelent, mert időnként könnyebb, máskor viszont nehezebb elérni az említett célértéket.

Nagy Sándor hozzátette: a vér felhalmozása azért nem lehetséges, mert

a legrövidebb lejáratú készítmény mindössze öt napig tárolható.

Emiatt nem lehet „csurig feltölteni” a raktárakat a nyár elején és azzal tervezni, hogy a tárolt mennyiség sokáig kitart. „Az ellátás biztonságának záloga a vérgyűjtés egyenletessége” – jegyezte meg az OVSZ főigazgató-helyettese.

A nyári időszakban többek közt fesztiválokon, tömegrendezvényeken, sporteseményeken is gyűjtenek vért, melynek fontosságára különböző akciókon, kezdeményezéseken keresztül hívják fel a figyelmet. Így született meg a váradók dala is, amely a Csak egy hős címet kapta.

A zenét és a szöveget az Artisjus-díjas Hrutka Róbert írta, az előadók között szerepel többek között Udvaros Dorottya, Pély Barnabás, Földes Eszter, Keresztes Ildikó, Pásztor Anna, Szolnoki Péter, Veres Mónika, Für Anikó, Nyerges Attila és Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie” is. Tizennégy magyar énekes mondott igent a kezdeményezésre.

Nagy Sándor megfogalmazása szerint a dal is arra hívja fel a figyelmet, hogy a véradók hősök, ugyanis

ismeretlen emberek számára önzetlenül és önként adnak vért, amely nélkül az érintettek gyógyulása nem lenne lehetséges.

Hozzátette: a szerzemény „az összetartozás üzenetét hordozza” és középpontba helyezi a büszkeség érzését is, hiszen a véradók nemes ügy mellé állnak.

Mint mondta, a dal szövege jól érzékelteti, mennyire elesettek lehetnek vagy kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek azok, akik vérkészítményre szorulnak, de arra is ráirányítja a figyelmet, hogy egy kis közbenjárással mennyit lehet segíteni az érintetteknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×