eur:
395.19
usd:
368.6
bux:
70389.94
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Facebook/Freddie - Fehérvári Gábor Alfréd

Csak egy hős – fontos ügyre hívja fel a figyelmet a véradók új dala

Hrutka Róbert zeneszerző és további tizennégy magyar énekes közreműködésével az Országos Vérellátó Szolgálat kezdeményezésére megszületett a véradók dala. A szervezet szakmai főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: az ellátás biztonságának záloga a vérgyűjtés egyenletessége, ezért nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, ami életeket menthet.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztatása szerint a biztonságos vérellátáshoz körülbelül 1600-1800 ember véradására van szükség napi szinten. Nyáron ez nagyobb kihívást jelent, de ilyenkor is 40-60 helyszínen várják a véradókat, sőt vérgyűjtési akciókat is szerveznek.

Az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese azt mondta az InfoRádióban, hogy nyáron, a szabadságok idején sem tudnak felhalmozni nagy mennyiséget a vérkészítményekből. Mint fogalmazott, a véradás az év egyes időszakaiban különböző mértékű kihívást jelent, mert időnként könnyebb, máskor viszont nehezebb elérni az említett célértéket.

Nagy Sándor hozzátette: a vér felhalmozása azért nem lehetséges, mert

a legrövidebb lejáratú készítmény mindössze öt napig tárolható.

Emiatt nem lehet „csurig feltölteni” a raktárakat a nyár elején és azzal tervezni, hogy a tárolt mennyiség sokáig kitart. „Az ellátás biztonságának záloga a vérgyűjtés egyenletessége” – jegyezte meg az OVSZ főigazgató-helyettese.

A nyári időszakban többek közt fesztiválokon, tömegrendezvényeken, sporteseményeken is gyűjtenek vért, melynek fontosságára különböző akciókon, kezdeményezéseken keresztül hívják fel a figyelmet. Így született meg a váradók dala is, amely a Csak egy hős címet kapta.

A zenét és a szöveget az Artisjus-díjas Hrutka Róbert írta, az előadók között szerepel többek között Udvaros Dorottya, Pély Barnabás, Földes Eszter, Keresztes Ildikó, Pásztor Anna, Szolnoki Péter, Veres Mónika, Für Anikó, Nyerges Attila és Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie” is. Tizennégy magyar énekes mondott igent a kezdeményezésre.

Nagy Sándor megfogalmazása szerint a dal is arra hívja fel a figyelmet, hogy a véradók hősök, ugyanis

ismeretlen emberek számára önzetlenül és önként adnak vért, amely nélkül az érintettek gyógyulása nem lenne lehetséges.

Hozzátette: a szerzemény „az összetartozás üzenetét hordozza” és középpontba helyezi a büszkeség érzését is, hiszen a véradók nemes ügy mellé állnak.

Mint mondta, a dal szövege jól érzékelteti, mennyire elesettek lehetnek vagy kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek azok, akik vérkészítményre szorulnak, de arra is ráirányítja a figyelmet, hogy egy kis közbenjárással mennyit lehet segíteni az érintetteknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Az elmúlt években több nagyobb fegyveres konfliktus rázta meg a világot. Oroszország Ukrajna elleni agressziója csak egyike a nemzetközi békét és biztonságot megkérdőjelező eseménynek: a gázai háború folyamatosan fenntartja egy nagyobb közel-keleti konfliktus kitörésének lehetőségét, miközben a térségben még a szíriai, líbiai, jemeni és a szudáni polgárháborúkat sem sikerült rendezni. A magyar kormányzati diskurzusban és egyes nemzetközi körökben pedig már atomcsapásoktól és világháborútól tartanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 12:35
×
×
×
×