eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A cserére szoruló állványzat bontásán dolgoznak munkások a Corvin áruház homlokzatának felújítási munkálatai során a fővárosi Blaha Lujza téren 2021. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

"A saját kezemmel fogom elvágni" - Karácsony Gergely hadat üzent az épületek óriási reklámjainak

Egy fővárosi rendelet hatására sorra tűnnek el a városképet elrondító, többnyire illegális gigaplakátok Budapest közterületeiről.

Főváros gyönyörű épületeit kitakaró óriási épületháló-reklámok túlnyomó többsége illegális, ám a településkép-védelmi szabályok betartásáért felelős kormányhivatal a füle botját sem mozdította, hogy érvényt szerezzen a közérdeknek - ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelezte közösségi oldalán.

A főváros ezért mint a közterület tulajdonosa tiltotta meg a gigareklámok kihelyezését.

"Már korábban jogszabályt módosítottunk, amelynek nyomán lehetővé vált, hogy ezeket a hálókat, ha kell, akkor a főváros eltávolítja" - mondta az InfoRádióban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Nyilván nem annyira egyszerű, hogy azt mondják rá, hogy valami jogtalanul van kint, mert ezt általában vitatni szokták a bíróság előtt az érintettek, de már - mint említette - most van, ahol önkéntesen, van, ahol pedig az azonnali jogvédelem elutasítását követően maguk a reklámozók vetetik le ezeket a hálókat, "így már nem csúfítják el a város történelmi képét".

"Szerintem ez egy megnyugtató megoldás, főleg, ha tartóssá válik, és nem próbálkoznak más reklámozók azzal, hogy akkor majd ők kitesznek a régi helyére újat, teljesen illegálisan. Ezek ellen is fel fogunk lépni, de én abban bízom, hogy maguk a megrendelők ebben inkább azt látják, hogy ez negatív reklám és rossz reklám számukra, és nem pedig azt látják benne, hogy milyen jó ilyen nagy felületen látszani" - fejtegette.

Abban bízik tehát, hogy az önkorlátozás és a jog eszközei el tudják érni, hogy Budapest belső képét ne rondítsák el ezek az utcahálók.

Karácsony Gergely ezen túlmenően közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy "aki a bírósági döntés ellenére sem szereli le az illegális épülethálóit, azokat én a saját kezemmel fogom elvágni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×