eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A cserére szoruló állványzat bontásán dolgoznak munkások a Corvin áruház homlokzatának felújítási munkálatai során a fővárosi Blaha Lujza téren 2021. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

"A saját kezemmel fogom elvágni" - Karácsony Gergely hadat üzent az épületek óriási reklámjainak

Egy fővárosi rendelet hatására sorra tűnnek el a városképet elrondító, többnyire illegális gigaplakátok Budapest közterületeiről.

Főváros gyönyörű épületeit kitakaró óriási épületháló-reklámok túlnyomó többsége illegális, ám a településkép-védelmi szabályok betartásáért felelős kormányhivatal a füle botját sem mozdította, hogy érvényt szerezzen a közérdeknek - ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelezte közösségi oldalán.

A főváros ezért mint a közterület tulajdonosa tiltotta meg a gigareklámok kihelyezését.

"Már korábban jogszabályt módosítottunk, amelynek nyomán lehetővé vált, hogy ezeket a hálókat, ha kell, akkor a főváros eltávolítja" - mondta az InfoRádióban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Nyilván nem annyira egyszerű, hogy azt mondják rá, hogy valami jogtalanul van kint, mert ezt általában vitatni szokták a bíróság előtt az érintettek, de már - mint említette - most van, ahol önkéntesen, van, ahol pedig az azonnali jogvédelem elutasítását követően maguk a reklámozók vetetik le ezeket a hálókat, "így már nem csúfítják el a város történelmi képét".

"Szerintem ez egy megnyugtató megoldás, főleg, ha tartóssá válik, és nem próbálkoznak más reklámozók azzal, hogy akkor majd ők kitesznek a régi helyére újat, teljesen illegálisan. Ezek ellen is fel fogunk lépni, de én abban bízom, hogy maguk a megrendelők ebben inkább azt látják, hogy ez negatív reklám és rossz reklám számukra, és nem pedig azt látják benne, hogy milyen jó ilyen nagy felületen látszani" - fejtegette.

Abban bízik tehát, hogy az önkorlátozás és a jog eszközei el tudják érni, hogy Budapest belső képét ne rondítsák el ezek az utcahálók.

Karácsony Gergely ezen túlmenően közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy "aki a bírósági döntés ellenére sem szereli le az illegális épülethálóit, azokat én a saját kezemmel fogom elvágni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×