eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik államfőnek a kormánypártok - a nap hírei

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája és az adómentes ukrajnai termékek ellen tiltakoztak forgalomakadályozó demonstrációkkal a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek. Németországban egy hetes országos tömegközlekedési sztrájkot hirdet a Verdi szakszervezet

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik államfőnek a kormánypártok – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Az alkotmánybíró közleményben köszönte meg a jelölést és azt írta: ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudja a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni.

Az Országgyűlés már hétfőn dönt Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, amit a Fidesz és a KDNP meg fog szavazni. Az új államfő megválasztása attól függ, hogy az ellenzéknek lesz-e jelöltje a posztra. Közös ellenzéki jelölt azonban biztosan nem lesz. A két kormánypárt európai parlamenti listavezetője Deutsch Tamás lehet, de erről a Fidesz választmánya dönt.

A kormánypártok benyújtják az Országgyűlésnek a 2. gyermekvédelmi csomagot - jelentette be a parlamenti frakcióvezető. Eszerint tovább szigorítják a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, a 18 év alattiak sérelmére elkövetett bűncselekmények soha nem évülnének el, az elítélteket nem lehetne szabadlábra helyezni és nem kaphatnának államfői kegyelmet. Emellett nem kaphatnának erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyermekek sérelmére követtek el bűncselekményt.

Fővárosi vizsgálóbizottság létrehozását javasolja a politikai felelősség tisztázására a bicskei gyermekotthonban történtek ügyében - jelentette be Facebook-oldalára feltöltött videójában a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: a fővárosi önkormányzat belső vizsgálati jelentéséből kiderül, hogy a főváros előző, fideszes vezetése tudott a pedofil igazgató tevékenységéről.

Decemberben már bruttó 655 ezer forint felett volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete. Ez 16,4 százalékos növekedés az egyévvel korábbihoz viszonyítva – ismertette a KSH.

Januárban 54,4 milliárd forintos többlettel zárt a költségvetés. Eközben biztosította a forrásokat a 6 százalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához - erősítette meg a Pénzügyminisztérium.

Önálló lakhatási minisztérium felállítását és kiterjedt, 3-400 milliárdos bérlakásprogram indítását javasolja a Jobbik. Az ellenzéki párt felhívta a figyelmet arra, hogy fizetésük arányában Európában nálunk költik az emberek a legtöbbet lakásbérlésre.

Több mint 10 ezer tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból. A 15 milliárd forint értékű támogatást túlnyomórészt önkéntesmunkára és egy 500 karitatív szervezetből álló hálózatra építve juttatták el a nélkülözőkhöz.

A közéletből távozásra szólította föl a DK-s Varjú Lászlót és momentumos Fekete-Győr Andrást a Fidesz frakcióvezetője, miután az előbbi ellenzéki politikust garázdaságért, testi sértésért és választási csalásért, utóbbit pedig hivatalos személy elleni erőszakért ítélte el a bíróság. Mindketten fellebbeznek az ítéletek ellen.

Szabálytalan volt a tavalyi, 1,5 milliárd forintos Covidvakcina-beszerzés. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezért 10 millió forintra bírságolta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot.

Tovább nőtt az influenzás betegek száma, ugyanakkor a szennyvízben csökkent a influenza A vírusának és a koronavírusnak a koncentrációja. Február 12-e és 18-a között az országban több mint 60 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű, és csaknem 290 ezren akut légúti fertőzés tüneteivel. 100 ezer lakosra vetítve ez olyan magas arány, mint az 5 évvel ezelőtti influenza szezonban.

A magyar munkaerőpiaci helyzetről, és a főbb foglalkoztatáspolitikai vonatkozású ügyekről egyeztetett az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosával a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta: a kormány célja, hogy a 15-64 évesek jelenleg is uniós átlag fölötti aktivitási rátája 78-ról 85 százalékra emelkedjen.

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája és az adómentes ukrajnai termékek ellen tiltakoztak forgalomakadályozó demonstrációkkal a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek. A tüntetéseken összesen mintegy 3 ezer mezőgazdasági gépet vonultattak fel.

Egyszerűsítené az Európai Bizottság a gazdák kötelezettségeit és adminisztrációs terheit - tájékoztatott a brüsszeli testület. A bizottság egyebek mellett azon előírásokat könnyítené, amelyeknek akkor kell megfelelni, ha egy termelő a közös agrárpolitika szerinti támogatást szeretné megkapni.

Patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret további 5 milliárd eurós kiegészítéséről az uniós nagykövetek megbeszélésén – írja a Politico-ra hivatkozva a Portfolio. Németország azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtott adományait részben beszámítsák a Békekerethez való hozzájárulásokba. Franciaország pedig azt, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok.

Horvátországban soha nem látott mértékű béremelést hajtanak végre a közszférában - jelentette be horvát kormányfő. A bérreform több mint 240 ezer munkavállalót érint, összértéke 1,63 milliárd euró. Így az átlagbér középfokú végzettség esetén 47 százalékkal nő.

Németországban egy hetes országos tömegközlekedési sztrájkot hirdet a Verdi szakszervezet. A munkabeszüntetést hétfőtől szombatig különböző helyeken és napokon tervezik, a fő sztrájknap pedig március elseje, péntek lesz. Bajorország az egyetlen szövetségi tartomány, amely nem érintett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×