eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fülesbagoly
Nyitókép: Orbán Zoltán/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Több mint 11 ezer fülesbagoly telelt idehaza – a gazdák nagy örömére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számításai szerint az erdei fülesbaglyok mintegy hárommillió olyan rágcsálót pusztítanak el a mostani téli időszakban, amelyek komoly károkat okozhatnak a mezőgazdaságban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – a lakosság és a média segítségével – január végén ismét országos felmérést készített a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatokról. A kutatásban az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, annak helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, valamint a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata mellett civil szervezetek, óvodák és iskolák is részt vettek – összesen 431-en. A közlemény szerint az összes vármegyéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Idén 130 olyan településről kapott információkat az MME, ahonnan 2018 óta minden évben.

A beérkező adatokból kiderült, hogy

638 településen és 1035 helyszínen összesen 11 629 erdei fülesbagoly telelt idehaza.

Az MME az idei felméréssel kapcsolatban kiemelte, hogy a baglyok „csillagászati számban” fogyasztottak el kis rágcsálókat, amely nagy segítséget jelent az agrárgazdaságban dolgozóknak. Mint írják, az erdei fülesbaglyok naponta átlagban 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányt ejtenek el. Ez pedig számításaik szerint azt jelenti, hogy valamivel több mint három téli hónap száznapos telelési időszakával számolva a Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly minimum 2 907 250 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-as telelési időszakban.

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) mintegy 73 tonna. A gazdálkodók számára kedvező jelenség és jó hír, hogy a mezőgazdasági károkat is okozó rágcsálók ellen nem feltétlenül drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel kell védekezni, mert ezeket a baglyok biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül eltávolítják a földekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×