eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormánypártok hamarosan döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről - a nap hírei

A kormánypártok eheti kihelyezett frakcióülésükön döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről. Hamarosan Budapestre jön a svéd miniszterelnök. Felesége szerint megmérgezték a börtönben Alekszej Navalnijt.

A legutolsó, év végén módosított hiánytervet is jelentősen meghaladhatta a költségvetési hiány 2023-ban - derül ki a jegybank statisztikájából. E szerint az államháztartás finanszírozási igénye tavaly a GDP 6,8 százalékára rúgott.

Az alapítványi iskolákban is jár a 32,2 százalékos tanárbéremelés - hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A 340 milliárd forintos alap az önkormányzati, egyházi és magán fenntartóknál dolgozókét is tartalmazza.

A kormánypártok eheti kihelyezett frakcióülésükön döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté Facebook-oldalán azt írta: az ülés szerda este a miniszterelnök felszólalásával kezdődik, amit csütörtökön miniszterek, EP-képviselők, államtitkárok meghallgatása követ.

Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását szorgalmazza a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna szerint a szervezetre azért van szükség, hogy a kormány ne halogathassa tovább a magyar gyermekvédelmi rendszer újraépítését.

203 millió forint adomány gyűlt össze a Hősök terén tartott pénteki demonstráción indított kezdeményezéssel – tudatták közösségi oldalukon a szervezők. Az Utcáról Lakásba! Egyesület közölte, hogy a pénzből több hajléktalan fiatalnak segítenek.

Nincs elég nővér, ezért leállt a fővárosi Uzsoki utcai kórházban az infarktusellátás - írja Facebook posztjában Kunetz Zsombor orvos, idézve a kórház orvosigazgatójának a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felé tett bejelentését. A pácienseket ezért a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházba, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjába, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházba, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe és a Honvédkórházba irányítják.

Hamarosan Budapestre jön a svéd miniszterelnök. Ezt Ulf Kristersson Varsóban jelentette be, de hozzátette, az időpont még nincs meg. A svéd kormányfő szerint magyar részről erősnek tűnik az akarat Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére.

Ismét vállalná az Európai Bizottság vezetését Ursula von der Leyen. A német politikus a Kereszténydemokrata Unió szövetségi végrehajtó bizottságának gyűlésén jelentette be döntését. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter erre úgy reagált: Ursula von der Leyen mandátuma alatt a közösség versenyképessége és biztonsági helyzete is drámai mértékben romlott.

Eljárást indított a TikTok ellen az Európai Bizottság a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségek megsértésének kivizsgálására. Az uniós testület közölte: gyanújuk szerint a kínai tulajdonú cég platformja nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére.

Közös demonstrációt szerveznek a visegrádi országok agrárkamarái Lettország és Litvánia képviselőivel együtt csütörtökre. A termelők az Ukrajnából érkező gabona és élelmiszer miatt tiltakoznak, amely tönkreteszi az európai gazdákat. Hasonló ok miatt Prága belvárosában is több száz traktorral tiltakoztak a termelők. Az ukrán infrastrukturális miniszter eközben közölte: Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán.

Kigyomlálták a magyar érdekeket sértő elemeket az Oroszországgal szembeni 13., véglegesítés előtt álló uniós szankciós csomagból – közölte Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: az EU 5 milliárd euróval egészítené ki az Európai Békekeretet, hogy újabb hadieszközöket finanszírozzanak. Magyarország azonban nem szállít fegyvereket.

Felesége szerint megmérgezték a börtönben Alekszej Navalnijt. Julia Navalnaja arról beszélt, hogy a novicsokhoz hasonló idegméreg végzett a férjével, akinek holttestét azért nem adják ki a hatóságok, mert meg akarják várni a méreg lebomlását. A néhai orosz ellenzéki vezető szóvivője úgy tudja, a testet még legalább két hétig nem adják ki.

Korlátozza a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél az izraeli kormány. Az indoklás szerint a döntés lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek által meghatározott biztonsági szükségletek keretein belül.

A biztonságos vörös-tengeri hajózás szabadságának helyreállítása és védelme érdekében indul uniós művelet. Ennek célja, hogy biztosítsák az EU haditengerészeti jelenlétét a húszik által fenyegetett területen.

A főváros segítségével újulhatnak meg a HÉV-ek - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán. Karácsony Gergely bejegyzése szerint a kormány az Európai Unió COVID-válság utáni helyreállítási alapjából akarta a HÉV-eket felújítani, de ez nem sikerült. Most a kormány más uniós forrásokból finanszírozza a HÉV-ek felújítását, a főváros közreműködésével.

Már ma esti budapesti járatot is töröltek a Lufthansánál kezdődő sztrájk miatt. A társaság jelentős járatkimaradásokra figyelmeztetett a földi személyzet kedd hajnali 4 órától szerda reggel 7 óráig tervezett sztrájkja miatt.

Elnyerte a brit filmakadémia legjobb díszletért járó díját a Szegény párák, köztük a produkció magyar berendezője Mihalek Zsuzsa. A BAFTA-díjak londoni díjkiosztóján tarolt az Oppenheimer, Christopher Nolan filmje megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó elismerést, Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő, Robert Downey Jr. férfi mellékszereplőként lett díjazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×