eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: donathanna.hu

Hatályba lépett a logisztikai ágazat erősítését szolgáló intézkedéscsomag - a nap hírei

Hatályba lépett a közúti fuvarozást és a logisztikai ágazat erősítését szolgáló intézkedéscsomag. Hivatalosan is visszatért a Momentum élére Donáth Anna. Iszlamista fegyveresek dróntámadásában három amerikai katona meghalt, 25 megsebesült a Közel-Keleten.

Hatályba lépett a közúti fuvarozást és a logisztikai ágazat erősítését szolgáló intézkedéscsomag. A kormány célja, hogy az ágazat megduplázza nemzetgazdasági részesedését és teljesítménye 2030-ra elérje a GDP 10 százalékát. 2023 végén kihirdetett jogszabály-módosítás a fuvarozók javaslatára bevezeti a minimális szolgáltatási díjak rendszerét, továbbá intézkedéseket fogalmaz meg a jogellenesen fuvarozók visszaszorítására irányuló ellenőrzések erősítésére. Emellett a kormány külön operatív szervezetet hoz létre, amely az ágazat növekedési szempontja szerint vizsgálja az elé kerülő javaslatokat.

Biztosítható volt az elégséges szolgáltatás a pécsi helyi közösségi közlekedésben a mai sztrájkmenetrendben, hétfőn viszont már a járatok közel harmada maradhat ki - tájékoztatott a helyi közlekedési vállalat. A cég hangsúlyozta: 1161 járat indítása mellett, mindössze 10 járat maradt ki. A Tüke busz közölte: hétfőn, a normál menetrend szerinti 1884 járat helyett 521 járattal kevesebbel még biztosítani lehet az elégséges szolgáltatást.

Az elmúlt évek csökkenése után ismét emelkedik a vasúti átjáróban történt balesetek száma. A MÁV közlése szerint januárban már kétszer annyi baleset volt, mint egy évvel korábban. A társaság ezért ismét felhívja a figyelmet a körültekintő közlekedésre és a KRESZ-szabályok betartására, emellett az idén is folytatja vasútbiztonsági kampányát.

Hivatalosan is visszatért a Momentum élére Donáth Anna, miután az ellenzéki párt küldöttgyűlése újból megválasztotta elnöknek. Donáth Anna megválasztása után kiemelte: szükség van az ellenzéki pártok együttműködésére, de nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal. Szerinte erről is dönthet majd az Európa Parlamenti-választás. Hozzátette: az önkormányzati választáson ha van elfogadható közös jelöltje az ellenzéki pártoknak, ott a Momentum támogatni fogja azt, ahol nincs mindenkinek megfelelő közös jelölt, ott előválasztást javasol. Az elnökségbe bekerült Bedő Dávid és Tompos Márton, frakcióvezető-helyettesek, Soproni Tamás, polgármestere, Hajnal Miklós és Orosz Anna országgyűlési képviselők, illetve Cseh Katalin, Európa Parlamenti-képviselő.

Észak-Macedóniában az albán Talat Xhaferi lett az átmeneti kormány vezetője. Ez az első alkalom, hogy a nyugat-balkáni országot albán nemzetiségű kormányfő vezeti. Talat Xhaferi a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért politikusa. Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök csütörtökön adta be lemondását.

Elnökválasztást tartottak Finnországban. A voksoláson 9-en indulnak. A két nagy esélyes Alexander Stubb egykori miniszterelnök, aki egy ideig a külügyi tárca élén is állt, és a zöldpárti Pekka Haavistó. Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint felét, akkor február 11-én második fordulót tartanak a két legesélyesebb jelölt részvételével.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége 12 dolgozójának megbüntetését ígérte a világszervezet főtitkára. Az érintettek részt vettek a Hamász izraeli célpontok elleni október 7-ei támadásában. António Guterres elmondta: a 12 érintett közül 9-et elbocsátottak, 1 életét vesztette, a másik 2 ember személyazonosságát még vizsgálják.

Iszlamista fegyveresek dróntámadásában három amerikai katona meghalt, 25 megsebesült a Közel-Keleten. A támadás hírét megerősítette a térségért felelős amerikai központi parancsnokság, a támadás Jordánia északkeleti részén történt. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy a légvédelmi eszközök miért nem léptek működésbe, hogy elhárítsák a támadást. Joe Biden amerikai elnök felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás idejét és módját az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Támadó drónt lőtt le a Vörös-tengeren a brit haditengerészet Diamond nevű rombolója. A londoni védelmi minisztérium ismertetése szerint a drónnal a jemeni húszi lázadók közvetlenül a brit hadihajót vették célba. A tárca szerint a Diamond személyzetének tagjai közül senki nem sérült meg és a hajót sem érte károsodás. A térségben járőröző Diamond rombolót a húszik nem először vették célba, de a hadihajó a korábbi hasonló támadási kísérleteket is elhárította Sea Viper rakétarendszerének bevetésével.

Újabb alagutat semmisített meg a Gázai övezet északi részén az izraeli hadsereg. A hán-júniszi műveleteknek több halottja is van. Szemtanúk szerint folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma is, amely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette működését. A hadsereg dróntámadást intézett az övezet középső részén lévő en-Nuszeirát menekülttábora ellen is, és arról tájékoztatott, hogy az akcióban megsemmisített egy terroristasejtet.

Belgiumban autóra zuhant egy kisrepülőgép. Spa város repülőterének közelében, két ember, a sportrepülőgép pilótája és utasa meghalt. A város polgármestere elmondta: a Németországból érkezett gép fiatal pilótája elvétette a leszállást, majd az útnak csapódott, ahol egy autót elsodort. A lángba borult repülőgép és a személyautó teljesen kiégett. Az autó sofőrje, aki a gépjármű közelében tartózkodott, nem szenvedett sérüléseket.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×