eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én. A sok csapadék következtében december eleje óta 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A tó magas vízállását vízleeresztéssel csökkentik a Dunába torkolló Sió-csatorna megnyitásával.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyobbra nyitották a Sió-zsilipet, mert a Balaton nem akar apadni

Másfél hete nem változik a Balaton vízszintje, bőven a téli zsabályozás felett van a mérce. Átlagosan 126 centi a vízmélység.

A Sió-zsilipen történő óvatos vízeresztés intenzitását szerdán kismértékben tovább emelték, ami a befolyókon érkező víz és a lehulló újabb csapadék miatt meg se kottyant a tónak - olvasható a hirbalaton.hu-n. A portál Siklós Gabriellára, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjére hivatkozva azt is írja, hogy első fokú belvízvédelmi készültség van a Sió-csatorna mentén.

A szóvivő arról is beszélt hogy a vízügyesek figyelik a hidrológiai előrejelzéseket, és a belvízhelyzetet, ennek tükrében döntenek a vízeresztés mértékéről.

A leeresztés kérdése azért is fontos, mert az Infostarton korábban arról írtunk, hogy a csatorna megnyitása alkalmat adhat hajómozgásokra a Sión. Úgy tudni, hogy érdeklődés szintjén 4 vízi jármű mozogna a csatornán.

A víz hőmérséklete csütörtök reggel Siófoknál 0,3 Celsius fok, vagyis fagypont felett volt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×