eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A Sió-csatorna megnyitott balatonkiliti duzzasztógátja Siófokon 2023. december 29-én. A sok csapadék következtében december eleje óta 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje. A tó magas vízállását vízleeresztéssel csökkentik a Dunába torkolló Sió-csatorna megnyitásával.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyobbra nyitották a Sió-zsilipet, mert a Balaton nem akar apadni

Másfél hete nem változik a Balaton vízszintje, bőven a téli zsabályozás felett van a mérce. Átlagosan 126 centi a vízmélység.

A Sió-zsilipen történő óvatos vízeresztés intenzitását szerdán kismértékben tovább emelték, ami a befolyókon érkező víz és a lehulló újabb csapadék miatt meg se kottyant a tónak - olvasható a hirbalaton.hu-n. A portál Siklós Gabriellára, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjére hivatkozva azt is írja, hogy első fokú belvízvédelmi készültség van a Sió-csatorna mentén.

A szóvivő arról is beszélt hogy a vízügyesek figyelik a hidrológiai előrejelzéseket, és a belvízhelyzetet, ennek tükrében döntenek a vízeresztés mértékéről.

A leeresztés kérdése azért is fontos, mert az Infostarton korábban arról írtunk, hogy a csatorna megnyitása alkalmat adhat hajómozgásokra a Sión. Úgy tudni, hogy érdeklődés szintjén 4 vízi jármű mozogna a csatornán.

A víz hőmérséklete csütörtök reggel Siófoknál 0,3 Celsius fok, vagyis fagypont felett volt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×