eur:
390.09
usd:
365.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Balaton siófoki partszakasza 2018. február 7-én. Ezen a napon a Sió zsilip megnyitásával megkezdték a Balaton víztöbbletének leeresztését.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Olyan gond van a Balatonnal, amilyen nagyon ritkán

Továbbra is eresztik a Balaton vízszintjét, amelynek mértékének intenzitását hétfőn még jobban megnövelték, mivel a túl magas vízszint nagy károkat okozhat.

A már hetek óta átlagosan százhuszonhat centiméteres vízszint a téli üzemi szintnél is magasabb, így a korábban elkezdett vízleeresztést tovább folytatják, sőt növelik a Sió-zsilipen keresztül. A Balaton úgynevezett téli üzemi vízszintjének maximuma száztíz centiméter – írja a hellovidek.hu.

A Sió felső szakaszán továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ami befolyásolja a leereszthető víz mennyiségét. Ugyanakkor a vízhőmérséklet az elmúlt napokban Siófoknál már fagypont fölé emelkedett, a tavon kialakult vékony jégréteget olvasztja a napok óta tartó enyhe idő, ez is némileg növeli a vízszintet.

A Balaton vízszintjének csökkentését már decemberben megkezdték, de még mindig eléggé magas ahhoz, hogy tartós és viharos szélben kiöntésekhez, jégtorlódáskor a partvédő kövek hatástalanságához vezet. A Balatonból a Sió-csatorna irányába jelenleg vízeresztés zajlik az új siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül.

Figyelembe véve a 2022-es rendkívül aszályos évet, valamint az éghajlatváltozásból adódó időjárási szélsőségeket, fontos cél a Balaton vízkészletének megóvása. Az elmúlt hónapok átlagosnál csapadékosabb időjárása ebből a szempontból kedvezőnek tekinthető – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tómederben tározott vízmennyiség csökkentése (azaz az óvatos vízeresztés) az alacsonyabban fekvő déli parti települések védelme érdekében indokolt.

Az OVF fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, hogy a vízeresztés már megváltozott, és már jóval kedvezőbbek feltételek, mint korábban. Az újjáépült Sió-zsilip a régi létesítményhez képest sokkal nagyobb vízeresztő képességű, rugalmasabb és biztonságosabb vízszintszabályozást biztosít, vízeresztés esetén üzemeltetése a modern technikának köszönhetően jelentősen kiszámíthatóbb.

A jelenlegi vízeresztés már az új zsilipen keresztül történik „óvatos”, 15 köbméter/másodperces hozammal, a Dunán érkező árhullámok miatt eresztik lassan a vizet.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×