eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Korcsolyázó a befagyott Tisza-tavon Abádszalók közelében 2020. január 12-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Elkezdett befagyni a Balaton, gyönyörű fotók a tó partjáról

Vékony jégen táncol, aki leteszi a nagyesküt arra, hogy napokon belül a "nyílt jégen" korcsolyázik. Minden azon múlik most, mennyire lesz kemény a fagy a következő napokban, illetve addig, amíg feltámad a szél. Hogy aztán elolvadjon az egész. Jelenleg mindenhol életveszélyes befagyottnak látszó tóra lépni.

Napok óta jóval többet fagy a nap 24 órájából, mint amennyit olvad, nem csoda, hogy hosszú évek után újra megkezdődött a hazai tavak befagyása, és a meteorológia középtávú előrejelzései szerint továbbra is legfeljebb csak a kora délutáni órákban lehet olvadásra számítani, egyébként a jégpáncél mindenhol napokig hízhat és hízhat, mígnem eléri a "kritikus" pontot, amely után már biztonságosan rá lehet lépni a természetes jégfelületekre.

De addig még nagyon sok időnek kell eltelnie.

A napokban a Balatonról izgalmas képek érkeztek: a szeles idő miatt csak késve indul a jéghártya képződése, de a parton magányoskodó tereptárgyakon, padokon a kifröccsenő víz lélegzetelállító képződményeket hagyott maga után, mutatjuk, miket kapott olvasóitól az Időkép. ITT.

Ugyancsak az Időképnek a Balaton befagyásának szélcsendes megkezdődéséről is van már egy-két képe:

Ez utóbbi összeállításból derül ki az is, hogy a védettebb öblökben már látható a várva várt jéghártya, amelyet a kemény éjszakai fagyok hizlalhatnak.

A nyílt "vízi" korcsolyázás szerelmesei egy dolog miatt aggódhatnak: hogy a szél hamarabb támad fel, mint ahogy a jég elérne egy kritikus vastagságot, ha ugyanis a szél győz - nagyjából péntekre várható ez -, akkor az addigra létrejövő, pár centis jég táblákra törik, és a táblák egymásra csúsznak, járhatatlanná téve a felületet.

A mai tudás szerint egyébként is nagyjából szombatig lesz kemény tél, aztán valamelyest szelídülhet az időjárás, komoly hadüzenetet jelentve a tavi jégnek is, arra tehát egyelőre nem lehet készülni, hogy olyan látványos események jönnek hamarosan, mint a Balaton-átcsúszás 2017-ben, amikor utoljára fagyott be "rendesen" a Balaton.

Csapadékra ugyanakkor nincs kilátás, ami egy kialakuló jégfelületre negatív hatással lehetne.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×