eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Minden hiába, nem csökkennek a várólisták

Csak átmeneti volt a tavalyi javulás, ismét növekedik a várakozási idő az egészségügyben. A mandula, orrmandula, a varix és a szürkehályog műtéteknél nőtt a legjobban a várólista.

Térdprotézis műtétre átlagosan csaknem 9, csipőprotézis műtétre 6 és fél hónapot várhatnak a magyar betegek friss statisztikák szerint. A pandémia alatt, amikor a nem életmentő beavatkozások mind halasztásra kerültek, még súlyosabb volt a helyzet, azonban tavaly, 2023 elején jelentős csökkenés látszott a várakozási időben. Ez a folyamat viszont nem tartott ki: 2024 elején ismét az látható, hogy nyúlik a várakozási idő, ez pedig jelentősen befolyásolja a magyar betegek életminőségét - írja a Pénzcentrum.hu.

Hiába ért véget a pandémia, nem jelent napi szintű fenyegetést a normál egészségügyi ellátásra a Covid-járvány, a várólisták 2023-ról 2024-re tovább nőttek.

A munkaerőhiány, a magyar lakosság romló egészségügyi állapota, a magyar egészségügy alulfinanszírozottsága, és számos egyéb tényező miatt, melyek már hosszú évek óta nehezednek az ellátó rendszerre, a várólisták hosszát már nem lehet nagy pénzinjekciókkal egyszerűen és gyorsan lefaragni.

Még 2013-ban – jellemzően az éves kasszamaradvány terhére – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) lehetőséget adott a kedvezőtlenül alakuló várólisták intézményi csökkentésére. 2015 elejétől már tervezhetőbb keretek között, előre rögzített 1 milliárd forint forrásösszeggel, előfinanszírozott formában támogatta a várólista-csökkentést az alapkezelő. 2015 májusától pedig évente 5 milliárd forint többletforrást biztosít a NEAK arra a célra, hogy jelentősen csökkentse a várólista-köteles beavatkozások várakozási idejét.

A hosszú évek alatt elért eredményeket azonban a pandémia keresztülhúzta, a várólisták óriásira duzzadtak és szakértők már akkor azt vetítették előre, hogy a világjárvány lecsengése után közvetlenül inkább rosszabbodni, mint javulni fog a helyzet az elmaradt szűrővizsgálatok, rendszerből kiesett betegek miatt.

A várólista-csökkentési küzdelem újabb mérföldköve 2022-ben következett: március 8-án jelentették be, hogy a kórházi várólisták csökkentésére a kabinet 13,6 milliárd forintot szándékozik fordítani.

2023-ban elsődlegesen ötmilliárd forint volt erre a célra elkülönítve, de még 2,5 milliárd forint plusz forrást is biztosítottak – nyilatkozta nemrég Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója az Economixnek. Elmondása szerint sok várólista csökkentő intézkedés van, például egy központi adatbázis lehetőséget biztosít a területi különbségek felderítésére.

Azonban nemcsak a források jelentik a várólisták lefaragásának gátját, tavaly hatezer műtét ragadt benn rendszerben: ennyi beteg ellátása nem történik meg, miközben meg van rá a forrás.

Arra pedig nincs válasz, hogy mi áll az elmarad műtétek hátterében. Kiss Zsolt szerint ez önmagában nem magyarázható az orvos- és a szakdolgozó hiánnyal.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke pedig azt mondta,hogy az ellátások bővítése, a több műtét, a több beteg ellátása betegenként egyre több adósságot termel, akkor ez gát abban, hogy a műtéti várólisták csökkenjenek. A legjelentősebb növekedés a mandula, orrmandula, a varix és a szürkehályog műtéteknél mutatkozik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×